A sosit momentul să vă dezvăluim în întregime declarațiile ultimilor orădeni care ne-au făcut onoarea de a participa la campania ”Mândru că sunt orădean” – campanie inițiată de Oradea în Imagini. I-am rugat să ne mărturisească ce îi leagă de Oradea, ce înseamnă Oradea pentru ei și, în ultimă instanță, de ce sunt mândri că sunt orădeni. Le mulțumim din toată inima pentru operativitatea cu care au răspuns invitației noastre și pentru modul minunat în care și-au deschis inima în fața noastră, a tuturor.
Și acum declarațiile:
Iubesc Oradea. Am văzut-o crescând în ultimii 20 de ani și o admir. Dar cel mai mult iubesc oamenii de aici; sunt oameni valoroși, educați, mereu în căutare de nou, veseli și optimiști. Sunt mândră că sunt orădeancă.
Alina Gadoiu, Specialist HR
De ce sunt mândru că sunt orădean?…. Pentru că această comunitate mi-a oferit educație și valoare proprie prin acceptarea necondiționată în sânul ei. Și nu numai: crescând fizic și acumulând intelectual în toți acești ani pe care îi am, mă simt indisolubil legat de oraș! Cum să refuzi o reîntâlnire cu profesorii tăi din școală, cum să nu bei o bere cu prietenii de-o viață, cum să nu mergi la un spectacol de teatru să-i vezi pe actorii foarte bine cunoscuți? Și ar mai fi ceva foarte important în a fi mândru că sunt orădean: ambianța arhitecturală de excepție a întregului oraș, respectul care se naște din înțelegerea efortului făcut în perioada de naștere a orașului modern la început de secol cât și al evidentei dorințe a antreprenorilor de a da naștere unor capodopere arhitecturale care să-i facă pe toți să se simtă mândri că sunt orădeni! Personal simt că iubesc acest oraș și sufăr cu el când acțiuni iresponsabile aduc atingere unei laturi extrem de importantă: identitatea! Mândria mea se concretizează și prin poziția profesională pe care o iau oridecateori simt cu adevărat că este important să o fac spre salvarea imaginii orașului. Sunt mândru și pentru că știu că Oradea va deveni cu siguranță un oraș turistic care să-și strige cu mândrie frumusețea în întreaga Europă!
Mircea Lungu Călin, arhitect
Oradea noastră
M-am născut în Oradea, locuiesc în Oradea, și sînt orădean, după celelalte atribute ale mele: ființă vie, om, român, creștin. Nu e un merit, nu e o mîndrie, dar nici nu e o rușine să fii orădean. Mă bucur de toate lucrurile frumoase din Oradea: de cadrul natural deosebit – lunca Crișului Repede, valea Peței, dealurile Oradiei. Din păcate, încă nu le știm pune în valoare cum trebuie, ideile celor ce se ocupă de asta fiind puține și fixe.
Oradea mai are o istorie remarcabilă. Este orașul de suflet al lui Sigismund de Luxemburg, împărat al Imperiului Roman de Națiune Germană, care era un fel de Uniune Europeană a acelor vremuri, împărat care a ținut să fie îngropat în catedrala din cetatea Oradiei, lîngă regele maghiar Ladislau. În Renaștere orașul a fost casa unor oameni de știință remarcabili, majoritatea de origine italiană, care colaborau cu alți învățați europeni. Aici a activat părintele astronomiei, austriacul Georg von Peuerbach, care calcula eclipse de soare și de lună pe 300 de ani înainte.
Sfîrșitul secolului 19 și începutul secolului 20 au fost o perioadă de mari transformări, atunci conturîndu-se noul centru al orașului, cu clădirile remarcabile pe care le cunoaștem. Atunci s-a ridicat teatrul, în nici doi ani, pe care contemporanii noștri nu l-au putut renova nici în zece ani. Oradea a avut un trecut mare și are un prezent mediocru. Să sperăm că va avea totuși un viitor frumos, normal și civilizat. Și, dacă s-ar putea, cu adevărat verde!
Orlando Balaș, lector universitar dr., scriitor și militant pro-natura
„Te port în suflet, oraş drag” – ar reprezenta încununarea scrisă a gândurilor mele atunci când vorbesc despre oraşul care mi-a fost tovarăş de amintiri al copilăriei, adolescenţei şi studenţiei mele. Totul a început într-o zi de primăvară, când mijeam ochii în Maternitatea din Oradea. Mama m-a adus pe lume aici şi cred că a fost momentul în care am renunţat la un cordon ombical şi m-am legat la un altul.
Oriunde m-aş duce, primul lucru pe care-l spun despre mine e că sunt din Oradea. Acolo unde sunt eu, e şi oraşul meu cu mine.
Eliza Vaș, învățătoare
Pentru ca eu, ca om al cetății și estet, am avut șansa să trăiesc într-un oraș binecuvâtat cu oameni faini, arhitectură valoroasă, deosebită, unică, cu o istorie bogată. Sunt mândru că Oradea are o identitate proprie, unică, dată și de cei care au creat aici, în artele plastice, în teatru, în muzică, și ar fi frumos ca semn de respect pentru acei creatori din trecut dacă am putea să grijim cum trebuie ce au făcut ei. Iar Crișul nostru înnobilează și dă valențe noi acestui ambient, identitate. Nu sunt mândru de clasa politică, în schimb, nici de administratorii, care fac lucrurile altfel decât cu respect pentru moștenirea culturală și arhitecturală a orașului, și uită constant să consulte oamenii care i-au ales. Dar asta e alta poveste.
Horia Pop, designer
Cum să nu fiu onorat că trăiesc în Oradea?! E cel mai important oraș al Crișanei! În Cetatea lui își dorm somnul de veci Ladislau I, Andrei II, Ștefan II de Ungaria, regina Beatrix de Luxemburg, regina Maria de Ungaria și regele Sigismund de Luxemburg. Tot aici, în plin Ev Mediu, se înființa o școală capitulară importantă, precum și o fundație pentru învățăcei locali. Apoi, mult mai devreme decât alte așezări, Oradea devine un oraș modern în adevăratul sens al cuvântului. I se spunea Varadinum, iar în zorii modernității era considerată inima Transilvaniei. Cotropiri succesive au încercat orașul, dar a reînviat mereu din propria-i cenușă.
În perioada interbelică, 20% dintre locuitori erau evrei, la care mai adăugăm și alte naționalitățiți precum maghiari, germani și slovaci. Orientarea spre vest, varietatea populației și buna rânduială a lucrurior promovează orașul într-un mod aparte. Chiar și de-a lungul perioadei comuniste, orădenii au făcut dovada unei împletiri etnice extraordinare. Cordialitatea și empatia au fost virtuți dovedite ani la rând, până în zilele noastre. Confesiuni creștine diferite și-au găsit calea elegantă a dialogului, într-un ecumenism aplicat și fecund. Am parte de un adevărat exercițiu al alterității, ceea ce-mi umple inima de încântare și speranță.
Deschis la nou și emancipat în sensul cel mai elegant cu putință, orașul îmi oferă un cadru optim. Are proporții rezonabile și o varietate socio-culturală de excepție. Mulțumesc, Oradea!
Ghiță Mocan, pastor
Africa are o filosofie de viață numită Ubuntu ! Ubuntu înseamnă că nu poți să fii fericit dacă cei din jurul tău nu sunt! Un antropolog american a făcut un experiment cu un grup de copii dintr-un trib African cărora le-a pus un coș cu mere sub un copac spunându-le că cine va alerga și va ajunge primul la copac va câștiga coșul cu mere. Atunci s-a întâmplat un lucru neașteptat: toți copii s-au luat de mână și au fugit împreună ajungând la unison la coșul cu mere pe care l-au împărțit în mod egal. Întrebați de ce au procedat astfel ei au răspuns „Ubuntu” . Prin analogie spun și eu că sunt mândru că sunt orădean în primul rând pentru că fiecare dintre orădeni prin aportul lor dau valoare orașului nostru și doar împreună, noi orădenii, putem să ne mândrim cu realizarile noastre! Mai mult decât atât, eu cred că e foarte important ca și cei ce vor locui acest oraș mâine să se simtă la fel de mândri cum ne simțim noi azi de ceea ce au lăsat în urmă ieri, cei ce au clădit această urbe. Pentru acest lucru noi cei de azi care ne mândrim avem și obligația de a nu lăsa ștafeta jos și a pune umărul, fiecare cum poate mai bine, ca în secolul următor, cei ce vor fi să ne pomenescă ” uite ce poduri, săli de concerte, intersecții supra și subterane etc. au făcut în 2013 orădenii!”. Și da, sunt mândru că sunt orădean, născut și crescut aici, și chiar dacă nu ar fi fost așa frumoasă precum este, Oradea e acasă!
Marcel Socaciu, asistent veterinar
Locul meu de suflet. Orice răsărit sau apus, orice ploaie- chiar și furtuna- orice curcubeu care vine după, orice speranță, orice luptă- totul e parcă mai frumos aici acasă. Pentru mine, ca și tânără a acestui oraș, Oradea înseamnă locul unde am descoperit sensul vieții, locul unde am învățat să lupt pentru a ajunge ceea ce mi-am dorit sa fiu, locul unde realitatea se îmbină cu toate gândurile mele, visele și speranțele mele. De aceea îi port respect în suflet și vreau să spun din inimă că sunt mândră să știu că sunt un mic stâlp al acestui oras!
Damaris Sautiuț, inspector de asigurare
Un oraş este definit prin istoria şi cultura sa, prin construcţiile şi spaţiile sale verzi, prin infrastructura sa şi, mai presus de toate, prin oamenii săi. Este un melanj de trecut şi prezent, care îi conferă perspective unice.
Cu o istorie atât de îndelungată de 900 de ani, Oradea a fost martorul multor schimbări, unele progresiste, altele dramatice. În urmă cu câţiva ani însă, ritmul său de dezvoltare devenise unul lent, oraşul părea să stagneze şi schimbările majore păreau puţin probabile. Apoi, lucrurile s-au pus în mişcare şi oraşul a început să se dezvolte în ritm alert.
În ultimii ani, Oradea a prins viaţă sub aspect economic, industrial, cultural, social, sportiv, ecologic etc., derulându-se numeroase proiecte prin intermediul instituţiilor locale şi al diverselor organizaţii. Oraşul promite şi în perspectivă turistică şi merită să devină un obiectiv turistic semnificativ.
Cât despre noi, orădenii, am remarcat faptul că implicarea şi expectanţele noastre au crescut. Am început să ridicăm standardele şi am devenit conştienţi de faptul că putem schimba multe implicându-ne şi având o viziune deschisă, că de noi depinde să avem un oraş prosper, frumos şi curat. Suntem mai interesaţi, mai responsabili şi, totodată, mai încrezători.
Pentru toate acestea şi pentru multe altele, sunt mândră că sunt orădeancă.”
Florentina Lăzău – Consilier juridic
Iată și câteva dintre motive pentru care iubesc Oradea:
-istoricul de excepție al acestui oraș,
-tradiția și varietatea instituțiilor de cultură, oameni de cultură deosebiți,
– în general o viață culturală foarte intensă: teatrul, filarmonica, muzeul, universitatea, revista Familia, etc.,
– proiecte cultural;
– diversitatea și spectaculozitatea folclorului bihorean
Oana Lianu, Vocalistă și instrumentistă
Am vrut să arăt turiștilor cât de mândru sunt de Oradea, așa că am creat primul tur al orasului de pe Criș, cu vânzare individuală ,,Oradea City Tour”.
Păcurar Călin, Antreprenor
Oradea, oraș în care m-am născut, orașul în care am descoperit realitatea și orașul în care am găsit veselie și optimism.
Nu lăsa Oradea să devină un simplu oraș! Alătură-te celor ce doresc binele orașului pentru că împreună putem ajuta la înfrumusețarea lui!
Fii verde! Fii Eco!
Daniel Pop, elev
Oradea are oameni dedicaţi, oameni cu o viziune, care aduc acea valoare incomensurabilă acestui oraş. Nu de puţine ori, inimile orădenilor sunt aproape de micile lucruri şi evenimente care au loc dar şi de nevoile celor care sunt lângă ei. Zâmbesc de fiecare dată când o dimineaţa însorită, chiar şi de toamnă, scoate în evidenţă încă o dată frumuseţea oraşului meu.
Delia Rogojan, Facilitator & Sociolog drd.
Buna ! Numele meu este Ioana Bradea și sunt Asist. univ. asociat. drd în Cibernetică. Oradea va rămâne întotdeauna orașul meu de suflet; un oraș liniștit, curat, luminos, cu influențe vestice, cu oameni deștepti, optimiști și ambițioși. Voi fi întotdeauna mândră că sunt orădeancă !
Ioana Bradea, Asist. univ. asociat. drd în Cibernetică
Poartă la vest, încercată de nenumărate ori de-a lungul timpului… Unii au rămas, alții au trecut, mulți au plecat între timp, dar s-au reîntors ca să moară liniștiți. Cu toții și-au pus amprenta. Aici regăsești etnii și religii atât de diferite, dar care conviețuiesc armonios. De aceea ești diferit, oraș iubit, ORADEA.
Cristian Lucaci, Director vânzări
Un curcubeu. Asta înseamnă pentru mine Oradea. Un amalgan de culori, personalități și oameni. Oradea e vie și o descopăr de fiecare dată când mă trezesc. Acesta este și motivul pentru care o iubesc. Pentru că în momente diferite străzile, stațiile de tramvai sau clădirile pot însemna altceva. E orașul celor care sunt într-o permanentă căutare și, în același timp, e locul în care te regăsești. Timpul se schimbă în orașul străbătut de Crișul Repede. Se schimbă odată cu noi și totuși este constanta din viețile celor care îl locuiesc. Oradea e cea care m-a format și datorită acestui oraș am ajuns să fiu cea de azi. Pe lângă o familie frumoasă, profesori, mentori și iubire, Oradea mi-a dat cel mai important lucru în viață, pe lângă sănătate: șansa. Așa că mulțumesc, oraș de ieri, de azi și de mâine! Sper să aibă și alții ocazia să te vadă și să te aprecieze.
Laura Breb, realizator „Recrutat în Crișana”, Digi24 Oradea
– m-am născut aici și locuiesc la 200 de pași de blocul în care „am aterizat” de la maternitate
– am trăit momente extrem de diferite, de la cele mai frumoase amintiri (legate de familie, de locurile pe care colindam în copilărie, la școala care uneori îmi dădea o satisfacție majoră, evoluția și împlinirile profesionale) la cele mai puțin frumoase (realități sociale, zbateri care uneori nu aveau finalitatea dorită, locuri sau oameni care s-au schimbat – în percepția mea într-un sens negativ) – întotdeauna cele frumoase au iesit învingătoare
– îmi place să fac poze unei dimineți însorite (de pe podurile pe care le străbat spre locul de muncă) – cerul uneori cu șiruri de păsări călătoare, care îmi aduc aminte și de trecerea noastră (anotimp după anotimp)
– salut lebedele de pe Cris care și-au găsit și ele un loc alături de noi
– îi fac cadou copilului meu o crenguță de stejar cu ghinzile atârnate frumos – și copilul recunoaște mesajul transmis
– am reușit să personalizez unul din locurile mele de munca – cu o inima (decupată – care până nu mi-a atras atenția artistul plastic, că acel decupaj, dezvăluie o cruce pe partea rămasă – ce mesaj extraordinar!)
– oriunde în lume m-am mândrit cu orașul meu (pe care am avut șansa să-l promovez)
– am reușit să aduc vârfuri ale medicinei mondiale în Oradea (și chiar pe ploaia torențială care ne-a prins în timp ce le arătam centrul orașului – frumusețea nu și-a pierdut din valoare..)
– îmi doresc să continui și să finalizez tot ce am început, TOT AICI!!!
Olivia Burta, medic
Pe mine mă leagă de Oradea amintirile pe care le trezesc anumite scene din viață- așa cum este intrarea la facultate- prieteniile care s-au legat de-a lungul timpului, copilaria mea…Întreaga viață am trăit aici și mi-a fost întotdeauna frica de străinătate. Nu sunt acasă decât în Oradea.
Sereș Monica, cosmeticiană
Oradea este casa mea, locul în care m-am născut, am crescut, în care locuiesc și azi.
Mândria pe care o am pentru Oradea se reflectă prin acțiuniile și faptele pe care le fac pentru orașul de pe Crișul Repede.
Sunt mândru de cei care au construit acest oraș și voi fi mândru de cei care vor avea grijă de el.
Dan Dragos, Co – Fondator “Oradea în Imagini”
Oradea e orașul pe care fiecare turist ar trebui să il viziteze cel putin o dată în viată, iar locuitorii să se bucure și să se mândrească cu el.
E un oraș fotogenic care are multe de oferit celor care il vizitează, dar și celor care locuiesc aici.
Arată cel puțin la fel de bine în imagini ca și în realitate.
Vasile Valcan, Co – Fondator “Oradea în Imagini”