Jozsef Vago, evreu-maghiar s-a născut în Oradea în anul 1877 și a studiat arhitectura în cadrul Universității din Budapesta, absolvind în 1900.
Și-a început activitatea lucrând pentru arhitectul secesionist ( Art Nouveau maghiară) Odon Lechner, a cărui influență poate fi observată în clădirile proiectate de Vago în Oradea.
Vago s-a remarcat prin proiectarea unor clădiri notabile din Oradea, precum Palatul Moskovits și barăcile de poliție (1913). Timp de mai mulți ani a lucrat împreună cu fratele său mai mare, Laszlo, arhitect și el având o concepţie unitară, o filosofie proprie în ce priveşte opera de artă, de arhitectură, nu au preluat sau aplicat un limbaj formal deja existent.
După Primul Război Mondial, Jozsef Vago s-a mutat în Italia. În anul 1926 s-a înscris în cadrul unei competiții pentru proiectarea Palatului Națiunilor care avea să fie construit în Geneva, ajungând unul dintre cei patru câștigători care au colaborat la realizarea proiectului final.
S-a reîntors la Budapesta și a publicat mai multe cărți pe tema arhitecturii și a planificării urbane. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Jozsef Vago s-a mutat în Franța, unde a și murit în 1947, lăsându-și în urmă fiul, Pierre Vago, el însuşi un arhitect proeminent.
Clădiri realizate de József Vágó:
Ansamblul Universităţii din Oradea – fosta Şcoală de Jandarmi
Casa „Darvas – La Roche”
Palatul Moskovits (Piaţa Unirii)
Sursă: www.tikvah.ro