O.î.I. Vă rog să ne spuneți cine sunteți și cu ce vă ocupați.
L.B. Sunt Laura Breb, realizatoarea emisiunii Recrutat în Crișana, difuzată de Digi24 Oradea, de luni până vineri, de la ora 17.05.
O.î.I. Ce înseamnă să fii realizator TV într-o vreme în care internetul devine tot mai mult cea mai dezirabilă sursă de informație?
L.B. Televiziunea rămâne în continuare o sursă de informare la care apelează mai bine de 60% dintre români. Asta nu înseamnă că aceștia nu folosesc și canale online, însă competiția între televiziuni și sursele de pe Internet consider că este falsă. O bună parte dintre internauți se informează de pe site-urile televiziunilor. Ca realizator TV, provocarea o reprezintă câștigarea publicului. În cazul emisiunii Recrutat în Crișana durează destul de mult pentru că lumea se acomodează mai greu cu astfel de emisiuni, care au teme mai greu de digerat. Oamenii nu acceptă foarte ușor sfaturi, mai ales când este vorba despre o parte importantă din viața lor: cariera. Și atunci sunt într-o luptă permanentă atât cu limitele mele, cât și cu reticența telespectatorilor. Încerc să învăț eu cât mai mult, ca apoi să folosesc aceste informații în a-mi selecta invitații pe baza experienței și a competenței lor.
O.î.I. Care este cea mai mare bucurie a dumneavoastră legată de emisiunea pe care o realizați?
L.B. Dacă o persoană care urmărește emisiunea, reușește să extragă sfaturi utile care o pot ajuta fie să se angajeze, fie să facă un pas înainte în carieră, eu sunt mulțumită. Scopul acestei emisiuni este de a pune în fața telespectatorilor oamenii care îi pot ajuta să se cunoască mai bine și care să îi învețe să facă performanță în carieră, afaceri și/sau viața personală.
O.î.I. Ce altă emisiune ați dori să realizați?
L.B. Deocamdată încerc să „o cresc” pe aceasta și să cresc și eu odată cu ea. Recrutat în Crișana este o ocazie imensă pe care mi-au oferit-o colegii și producătorii Digi24 Oradea și Digi24. Planul meu pe termen mediu este de a consolida credibilitatea acestei emisiuni. Vom vorbi despre alte oportunități, poate peste cinci ani.
O.î.I. Cum caracterizați traiectoria televiziunii din România de la Revoluție până în prezent?
L.B. Televiziunea, și mă refer mai ales la apariția televiziunilor private, cred că înseamnă expresia libertății. Din păcate, libertatea înțeleasă greșit și lipsa unor limite clare au viciat televiziunea românească. Din fericire, multe posturi și-au dat seama de asta și au înțeles că soluția este informația pură, neafectată de subiectivism, care și fidelizează telespectatorii. Am intrat în era în care lumea nu mai vrea informații prelucrate greșit. Fiecare telespectator trece o știre/un reportaj/un interviu prin propriul filtru de valori și trage propriile concluzii. Sper că telespectatorii români s-au „educat” și nu mai agrează televiziuni de mâna a doua.
O.î.I. Din experiența dumneavoastră de realizator al emisiunii Recrutat în Crișana, cum vedeți oferta pentru tineri pe piața muncii în Oradea?
L.B. Locurile de muncă pentru tineri, atât în Oradea, cât și la nivel național sau european, există, dar nu se pliază pe profilul celor care ar putea să le ocupe. Angajatorii vor tineri calificați, hotărâți, poate cu experiență și gata să intre direct în producție, iar tinerii din ziua de azi au nevoie prima dată de o mână de ajutor pentru a înțelege sistemul. Din păcate, nu cred că sistemul de educație din România răspunde tuturor nevoilor pe care tinerii le au. Dacă școlile și universitățile nu reușesc să dea oameni care în prima zi după absolvire să fie capabili să lucreze, nu și-au atins scopul. Așa că tinerii sunt puși în situația fie de a învăța pe cont propriu anumite aspecte din viitoarea carieră, fie de a munci, de multe ori, necalificați.
O.î.I. Raportat la cerințele angajatorilor, care este profilul candidatului ideal?
L.B. Nu există un model care să se plieze pe cerințele tuturor angajatorilor. Pentru unii angajatori, candidatul ideal este calificat, organizat, capabil să învețe și să urmeze procedurile firmei, iar apoi să atingă target-urile cerute în planul anual. Pentru alții, e nevoie de o persoană creativă, capabilă de inovație și versatilă. Caracteristicile variază de la domeniu la domeniu și de la manager la manager.
O.î.I. Ce măsuri credeți că ar trebui adoptate în Oradea astfel încât orașul să devină un punct atractiv pentru investitori?
L.B. Cred că Oradea nu și-a atins încă potențialul de cercetare. Avem dezvoltatori IT, medici, agricultori și chiar oameni de afaceri foarte valoroși care ar putea transforma orașul nostru într-un pol de dezvoltare în cercetare, fiecare pe domeniul său. Cercetarea este la început și în reședințele de județ din jurul nostru, astfel că ar putea fi o nișă de exploatat, de exemplu.
O.î.I. Pentru părinții cu copii încă pe băncile școlii și pentru adulții aflați la jumătatea vieții fără acel loc de muncă pe care l-au profesat o viața, ce sfat profesional ați da?
L.B. Nu rămâneți blocați la ceea ce ați învățat cândva! Încercați să aflați lucruri noi, să urmați cursuri de reconversie profesională sau să vă interesați de tot ce există nou în diferite domenii. Părinții care vor să își încurajeze copiii spre anumite domenii pot să apeleze la consilieri în carieră, pentru a face o alegere în cunoștință de cauză și în concordanță cu abilitățile copiilor. Cei care au suferit fie o concediere, fie alte dezamăgiri în carieră, trebuie să aibă curaj! Dacă un angajator nu vă vrea, nu este o drama! Va fi sigur unul care va aprecia calitățile dvs. Însă, în momentul în care sunteți refuzați de mai mulți, apelați la cursurile de recalificare. Nu e o rușine, doar toată viața învățăm! Eu învăț în fiecare zi…
O.î.I. Vă rog să transmiteți câteva gânduri cititorilor noștri.
L.B. Viața noastră depinde de cum o vedem acum și de cum ne vedem peste câțiva ani. Profitați de șansele oferite! Învățați să le recunoașteți. Îmi place să cred că în viață nu ai noroc, ci doar conjuncturi favorabile create de persoanele de care suntem înconjurați. Așa că, înconjurați-vă de oameni care pot crea pentru dvs. o viață așa cum vă doriți.