Informatii
Meniu

Orădeni, așa da… Călin Perneș

Orădeni, așa da… Călin Perneș

0 Flares 0 Flares ×

Orădeni, așa da! începe anul aducând înaintea dumneavoastră un bun prieten alături de care am avut ocazia să petrecem în mai multe rânduri niște zile pline de adrenalină, distracție și voie bună. Unul dintre mulții noștri orădeni care ne provoacă prin exemplu propriu la muncă și perseverență, optimism, și nu în ultimul rând la a ne deschide ochii și a vedea cu adevărat întreaga gamă de frumuseți cu care suntem înconjurați.
 
Orădenii, așa da!  îl aduce înaintea dumneavoastră de această dată pe Călin Perneș de la Carpatic Fun. Un român pe care sistemul și munții de piedici nu l-a frânt și nu l-a descurajat. Îl privim cu admirație și ne bucurăm că este al nostru, iar munca lui e o binecuvântare pentru noi. Din acest motiv vom ieși de această dată din tipar pentru a ne exprima și noi, cei de la Oradea in Imagini, părerea despre ceea ce înseamnă o experiență Carpatic Fun. 

Iată ce gândim noi despre Carpatic Fun, iar puțin mai jos puteți citi interviul cu Călin Perneș.

Ieșirile pe care le-am făcut cu Carpatic Fun au fost fiecare o adevărată aventură. Am vizitat locuri de care nu auzisem înainte, locuri sălbatice unde e dificil, dacă nu imposibil, să ajungi fără să fii echipat corespunzator. Ne-am aventurat pe chei, am mers cu bicicletele, am coborât în rapel și nu ne oprim aici. Pe scurt, ieșirile făcute cu Carpatic Fun m-au făcut să descoper noi pasiuni și un cu totul alt Bihor decât cel pe care credeam că îl știu. Vasile Valcan

Cu Carpatic Fun am avut ocazia să vedem locuri pe care puțini oameni au reușit să le vadă. Sunt locuri sălbatice, de o frumusețe nemaiîntâlnită de noi. Ne-a făcut plăcere să putem fotografia astfel de peisaje; uneori ai impresia că nu te afli în România! Cea mai spectaculoasă aventură a fost prin Peștera Osoi. A fost prima experiență de genul acesta- târât pe coate prin galerii cu diametrul de 30 cm. Experienta pe care ți-o oferă Carpatic Fun este unică și merită să încerci o dată în viață. Cu Carpatic Fun descoperi o nouă lume! Dan Dragoș

 

O.î.I. Vă rog să ne spuneți cine sunteți și cu ce vă ocupați.
C.P. Carpatic Fun reprezintă dorința noastră de a pune în valoare uriașul potențial turistic al județului nostru, pe de o parte, iar din altă perspectivă, o încercare de conștientizare a conexiunii strânse dintre om și natură.

O.î.I. Apreciem afacerea pe care o conduceți și ne dorim cât mai multe astfel de inițiative, atât la nivel județean cât și la nivel național. Ne întrebăm însă ce v-a determinat să deschideți drumul spre explorarea frumuseților Bihorului?
C.P. La momentul actual Carpatic Fun nu poate fi numită o afacere sau cel puțin nu una profitabilă din punct de vedere financiar. Dar sperăm că va veni și aceea zi în care afluxul de turiști să fie pe măsura potențialului ce-l oferă locurile acestea. Considerăm că la momentul actual județul Bihor poate satisface cele mai diversificate tipuri de activități turistice doar că modul de promovare și gestionare a potențialului este extrem de defectuos. De la băi termale la lacuri superbe de munte, tradiții, istorie și povești spuse de bătrânii cătunelor de munte la arhitecturi ale inginerilor ce au proiectat baraje și mine ce traveresează munții; de la plimbari în natură și în frumoasele peșteri amenajate, la canioane sălbatice și peșteri unice în lume…avem totul AICI!

O.î.I. Ce presupune o ieșire cu Carpatic Fun?
C.P. Simplu….dorința de a lăsa pentru câteva zile tumultul și agitația cotidiană undeva în urmă…vor fi tot aici când ne vom întoarce!

O.î.I. Unii dintre noi sunt mai experimentați în turismul montan, alții mai puțin, iar alții, deși au copii mici, ar dori să iasă împreună cu întreaga familie în natură. Dispune Carpatic Fun de pachete personalizate după nevoile și dorințele turiștilor?
C.P. Cu siguranță da. Ne adaptăm absolut tuturor cerințelor și tuturor categoriilor de vârstă.

O.î.I. Tendința care se observă la noi, la români, este aceea de a face excursii cât mai departe de țară. Cum ați convinge bihorenii, și nu numai, să își dedice timpul liber frumuseților Bihorului?
C.P. Da, într-adevar, mulți români preferă locații externe pentru a petrece zilele de concediu, iar cauzele sunt multiple: începând de la infrastructură, calitatea și complexitatea serviciilor până la extrem de slaba promovare a obiectivelor turistice din țară. Plus implicarea mediocră a autorităților în dezvoltarea proiectelor cu adevărat viabile.

O.î.I. De ce iubiți natura?
C.P. Pe cât de simplă este întrebarea, pe atât de complex ar fi răspunsul, așa că am să încerc o reducere la un citat : “Dacă poți avea încredere în natură, încet, încet devii liniștit, tăcut, fericit, bucuros, celebrând – pentru că natura celebrează. Natura este o celebrare” spunea Osho.

O.î.I. Care este cea mai frumoasă atracție turistică a Bihorului?
C.P. Nu aș vrea să mă limitez la o singură atracție turistică pentru că din perspectiva mea e greu să cuantifici frumusețea pentru a obține cea mai frumoasă peșteră sau cel mai frumos loc. Rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă.

O.î.I. Care este cea mai puțin cunoscută zonă din Bihor?
C.P. Izbucurile Ursului din M-ții Pădurea Craiului… . O zonă cu tuf calcaros într-un amfiteatru sălbatic de stânci.

O.î.I. Ce planuri de viitor aveți în vederea lărgirii activității afacerii pe care o conduceți?
C.P. Deocamdată suntem într-o goană continuă de a aduna cât mai multe fotografii, filmări, impresii, pentru a cunoaște cât mai în amănunt tot ce ține de potențialul turistic al județului nostru.

O.î.I. În încheiere, vă rugăm să împărtășiți cu noi câteva legende și/sau povestiri din Bihor.
C.P. Poveștile vechi și legendele din M-ții Bihorului sunt multe și fiecare loc iși are povestea lui nescrisă. Poate într-un viitor proiect vom face o culegere de povești și legende ale Bihorului.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×