O.î.I. Vă rog să vă prezentați și să ne spuneți cu ce vă ocupați.
C.P. Mă numesc Călin Păcurar am 33 de ani, sunt născut în Vadu Crișului dar locuiesc în Oradea de aproape 30 de ani. Administrez propria companie, Euromaidec Touring, care are ca și activități principale transportul de pasageri și serviciile turistice. Mă implic des în acțiuni de voluntariat alături de colegii mei din Rotaract Club Oradea și Rotary Club Oradea.
O.î.I. Cum comentați gama actuală de oferte de petrecere a timpului liber în Oradea?
C.P. Răspunsul la această întrebare se poate da în funcție de cui îi este adresată întrebarea; elev, student, etc. Dacă privim din perspectiva mea, ca și antreprenor, timpul liber este destul de limitat, văd o mulțime de opțiuni de a petrece timpul liber însă posibil că pentru un student opțiunile să nu mai fie atât de multe.
O.î.I. Să presupunem că ați putea crea un spațiu de joacă special pentru copii. Cum ar arăta și unde l-ați amplasa?
C.P. Dacă aș avea pârghiile necesare pentru a putea crea un asfel de spațiu aș încerca să dau de cel mai bun specialist român de spații de joacă în aer liber. Totuși ca să dau un răspuns la întrebarea ta, mă gândeam zilele trecute ce frumos ar fi dacă pe acoperișul celei mai noi parcări din Oradea ( cea supraetajată ) s-ar amenaja un teren de minigolf pentru copii.
O.î.I. Ce presupune, după părerea dumneavoastră, o zi perfectă în Oradea?
C.P. O zi perfectă în Oradea înseamnă să profiti de toate avantajele pe care le oferă frumosul nostru oras; aer curat, multă liniste, să iei masa alături de persoana iubită, să mergi la un film sau teatru, să ieși seara cu prietenii la un pahar de vorbă, etc.
O.î.I. Numiți trei locuri bihorene pe care fiecare dintre noi ar trebui să le viziteze. Prin ce se evidențiază ele?
C.P. Munții Pădurea Craiului – olari, peșteri, cascade, moară de lemn;
Valea Ierului – castele, conace, case muzeu tradiționale, pivnițe de vin;
Zona Padis – văi, pâraie, avene, peșteri, chei, poiene;
Băile Felix – balneoterapie, hidroterapie, etc.
O.î.I. Continuați comparația “Bihorul este ca….”.
C.P. … un copil nou născut care a fost neglijat pâna acum și care are nevoie de multă atenție, îngrijire și iubire din partea semenilor însă dupa ce ajunge la maturitate va avea foarte multe de înapoiat societății.
O.î.I. Care este cea mai mare ambiție a dumneavoastră legată de Oradea, respectiv de Bihor ? Cum plănuiți să o realizați?
C.P. Campania #prinBihor – www.prinbihor.ro are efectul scontat nu doar în rândul Orădenilor, Bihorenilor ci și a celor care sunt interesați să ajungă în zona noastră. Pe termen mediu-lung îmi doresc să implementez un proiect alături de alte companii private și institutii ale statului, prin care să realizăm o super campanie de promovare a județului Bihor și a orașului Oradea, cu impact la nivel național si internațional.
O.î.I. Cum am putea spori atractivitatea Bihorului în fața turiștilor?
C.P. Cred că o parte a răspunsului este mai sus, județul Bihor este deja atractiv, trebuie doar să lucrăm ca această informație să ajungă la cei care nu știu acest aspect, la turiști în mod special și aici avem încă foarte mult de lucru. Sigur dacă concomitent cu cele spuse mai sus, investițiile în infrastructură merg înainte atunci eu cred că suntem pe drumul cel bun.
O.î.I. Ce anume vă alimentează pasiunea de a promova plaiurile natale?
C.P. Sunt implicat în acțiuni de voluntariat de peste 14 ani și în acesti ani am învățat că avem toți obligația morală să dăm societății mult mai mult decât noi am primit la rândul nostru. Faptul că pot să ajut în a promova, arăta, descoperi locurile bihorene îmi dă o satisfacție neprețuită si mă simt extraordinar de fiecare dată când finalizăm fiecare proiect.
O.î.I. Care este cea mai frumoasă poveste pe care ați auzit-o #prinBihor ?
C.P. Cea în care pe 6 iunie 1930 prințul Carol aterizează forțat, din lipsă de combustibil, pe o câmpie aflată în comuna Vadu Crișului. Sătenii au adus combustibil de la Aleșd cu o căruță și apă proaspătă într-un ulcior, pentru viitorul Rege. Localnicii din ,, Vadul lui Carol al II-lea , cum s-a numit o perioadă comuna, au fost recompensați anual pentru ajutorul dat prin participarea pe cheltuiala regelui la festivitătile care celebrau întronarea acestuia. Pe 8 iunie 1940 cu ocazia aniversării a 10 ani de la revenirea în România, Regele Carol al II-lea a emis o monedă de aur care o reprezintă pe fata care a adus apă regelui, Maria Mudura. In Bucuresti avem și o statuie a fetei cu ulciorul de apă, statuia Modurei amplasată în centrul fântânii Modura, din parcul Herăstrău.