Informatii
Meniu

Palatul Ullmann – Din trecut

Palatul Ullmann – Din trecut

0 Flares 0 Flares ×

Palatul Ullmann a fost finalizat în anul 1913. Este una dintre puținele clădiri non-religioase din Oradea care ilustrează în mod evident apartenența la credința evreiască.

Fațada este decorată cu Leii lui Iuda în jurul unui Menorah tradițional. Aceasta este opera profesorului Breitner de la Facultatea de Artă din Viena, fiind confecționată la faimoasa fabrică Zsolnay în sud-vestul Ungariei.

Palatul UllmannFamilia Ullmann a fost una din primele familii ale orașului Oradea, ajungând aici în anii 1860. Izidor Ulmann a jucat un rol important la înființarea Camerei de Comerț și Industrie a orașului Oradea, precum și la fondarea Școlii Ortodoxe Evreiești.

Sandor Ullmann, fiul lui Izidor, a angajat arhitectul local Ferenc Lobl, născut în Oradea în Decembrie 1882, să proiecteze Palatul. Ferenc Lobl a făcut majoritatea operelor sale cele mai faimoase în Viena. Dar, asemeni multor alți evrei din Austria, a fost deportat în 1942 într-o tabără de concentrare din estul Poloniei, de unde nu s-a mai întors vreodată. Moștenirea sa rămâne una dintre cele mai deosebite clădiri secesioniste din Oradea care, când a fost clădită, se înălța deasupra principalei piețe din Oradea.

palatul ullmann 2Pentru comunitatea evreilor, Palatul Ullmann este încărcat şi de amintiri dureroase legate de cel de-al doilea război mondial, Palatul Ullmann a făcut parte din perimetrul ghetoului, aici şi în zona din jur fiind masaţi evreii care au fost deportaţi în lagărele de exterminare.
După război, Palatul Ullmann a redevenit ceea ce fusese înainte, un bloc de locuinţe, iar la mansardă s-au amenajat ateliere pentru artiştii plastici profesionişti.

Sursa: www.tikvah.ro

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×