Informatii
Meniu

Crișul Repede, acest fotogenic element orădean. Martorul începuturilor și dezvoltării orașului Oradea

Crișul Repede, acest fotogenic element orădean. Martorul începuturilor și dezvoltării orașului Oradea

0 Flares 0 Flares ×

Crișul Repede, acest fotogenic element orădean, martor multimilenar al meleagurilor noastre, oglindește orașul în apele sale uneori limpezi, alteori tulburi ca și frământata istorie a orașului Oradea care și-a derulat secvențele pe malurile lui.

Oradea a fost fondată și dezvoltată ca oraș pe cursul Crișului Repede într-o zonă deluroasă aflată în prelungirea Munților Apuseni. Crișul este martorul începuturilor și dezvoltării orașului Oradea de-a lungul secolelor, aici turistul va întâlni și ceva din sinuozitatea Crișurilor și influența vecinătății munților și liniștea odihnitoare a întinderilor domoale ale șesurilor regiunii.
Crișul Repede reprezintă obrazul zbârcit al orașului vechi, dar și proaspetele fețe policrome ale prezentului și ale viitorului.
Sadoveanu amintea undeva: Acest râu nu-I profanat nici de fabrici, nici de guri de canaluri. Își păstrează oglinda din munte și orădenii aruncă de pe ferestre undița în unda lui. Ici e restaurantul și “cafana”, iar jos îs păstrăvii”. Chiar dacă această idilică imagine s-a schimbat în ultimile decenii, Crisul Repede își păstrează pitorescul ce contribuie la nota de originalitate a orașului Oradea.

Bătrânul râu se mândrește acum cu imaginea prezentului și zburdă mândru ca un coridor verde, prin centrul orașului, pe lângă vechile clădiri Art Nouveau.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×