Informatii
Meniu

Oradea Bucket List: 21 de chestii de făcut prin Oradea într-o viață

Oradea Bucket List: 21 de chestii de făcut prin Oradea într-o viață

0 Flares 0 Flares ×

Oradea a fost și este un oraș cosmopolit, locuit de români, maghiari, italieni, germani, evrei, etc. Toți aceștia au contribuit la dezvoltarea orașului și la o parte din bagajul cultural și arhitectural. De asemenea este orașul în care creștinismul este întâlnit sub diversele sale forme de manifestare de la ortodoxi, greco-catolici, romano-catolici, reformați, unitarieni și neoprotestanți, concretizat în numărul mare de lăcașe de cult.

În prezent, Oradea este numită și capitala Art Nouveau a României datorită numărului mare de construcții ce aparțin acestui stil. Orașul impresionează prin frumusețea arhitectonică, deținând cele mai multe clădiri în stil Secession din România, dar concentrează și o mulțime de restaurante, pub-uri și ceainării, astfel încât să-ți mențină activă curiozitatea și voia bună. Așadar, dacă v-ați hotărât să îi faceți o vizită, aici regăsiți o listă cu 21 de experiențe de neratat în Oradea și împrejurimi:

  1. Să punem un lacăt pe Podul Intelectualilor

            Cu o istorie de 150 de ani actualul Pod al Intelectualilor, cel care a servit drept pasarela încă de prin 1850, face legătura dintre Parcul Libertății și Parcul 1 Decembrie, dintre Facultatea de Medicină și cea de Drept, dintre multe monumente istorice și puncte importante din orașul Oradea, dintre poveștile celor care au decis în semn de iubire, fraternitate, sau cu orice alt scop, să-și blocheze în mod simbolic, desigur, momentele speciale şi legămintele prin intermediul lacătelor „închise” și mereu prezente pe pod. Podul Intelectualilor oferă posibilitatea atât orădenilor cât și turiștilor să admire lebedele trecătoare, apa curgătoare, orașul ce se vede în zare, sau pur și simplu să pășească înspre celălalt mal.

 

  1. Să admirăm orașul din turnul primăriei

            Turnul are o înălțime de aproape 50 m. Este prevăzut cu 4 nivele principale, dintre care trei de panoramă. La nivelul I se afla mecanismul orologiului  – numit „ceasul mamă” care a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904 de către un lăcătuș ceasornicar pe nume Mezey Dezső și acest orolog cântă la ore fixe „Marșul lui Iancu”.

            Nivelul al II-lea prezintă o panoramă de la 33,85 m. Nivelul al III-lea, aflat la 40,25 m, are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane uriașe funcționale, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră.

            Nivelul al IV-lea oferă posibilitatea observării în detaliu a obiectivelor turistice din zona centrală a orașului cu ajutorul unui telescop. Accesul la acest nivel se poate face într-un număr de 5 persoane datorită spațiului limitat.

 

  1. Stai și ascultă artiștii stradali din parcul Libertății

            Auzim muzica artiștilor stradali, de multe ori alergând grăbiți prin oraș. Măcar o dată, trebuie să ne așezăm pe o bancă din parcul Libertății din Oradea pentru a asculta sunetele divine ale clapelor atinse tainic în zbor, cu pricepere desăvârșită.

            Pianul la care cânta artiștii și trecătorii doritori așteaptă să fie folosit zilnic în sezonul de vară. Acesta este amplasat într-o filegorie din lemn de florarul Marius Sabău, care are chioșcul Florius Art chiar în vecinătate.

 

  1. Negocieri prin Ocska (Piața 100)

            E trecutul de la marginea orașului modern. O punte de legătură între vechile târguri pe bază de troc și shopping-ul modern (online, mai nou). Să profităm de ocazia unei astfel de experiențe, atât cât ea va mai există. Momentan, piața de vechituri din Oradea ne așteaptă Weekend de Weekend să-i trecem pragul, să explorăm, să negociem, să căutăm și, de ce nu, să vindem.

 

  1. Exteriorul și interiorul Bisericii cu Lună

            Două dintre particularitățile ce conferă unicitate Bisericii cu Luna, din Oradea, sunt portretul în medalion al lui Horea, plasat în cheia arcului de boltă dintre naos și absida altarului, imagine care încununează iconostasul și mecanismul confecționat de către Georg Rueppe, în 1793, și plasat în turnul catedralei. Acesta este ingeniosul mecanism care, prin globul său jumătate auriu, jumătate negru, indica fazele lunare.

 

  1. Tur de cafenele și restaurante în Oradea          

            Orice turist aflat pentru prima oară în Oradea, își va dori să încerce ceva din bucățele specifice locului, așa că unele dintre cele mai inspirate locuri pentru a face acest lucru sunt următoarele: Rivo, Spoon, Rozecas, MEATic etc. În aceste restaurante veți găsi numai bunătăți delicioase, pregătite cu drag și cu gust. Iar dacă ți-e dor de o cafenea sau o prăjitura sau pur și simplu o locație care își respectă clienții oferind cafea de specialitate sau proaspăt prăjită și pregătită cu grijă, nu poți rata în Oradea cafenelele: The Dripper, Tucano Coffe Dominicana, Victoria’s Place și Baretti.         

             

  1. Să admirăm Oradea de pe dealul Ciupercă         

            Dealul-Ciuperca este unul dintre simbolurile orașului Oradea și poate fi găsit cu ușurință urcând cu mașina până în capătul străzii Graurilor sau pornind la pas de pe strada Olteniei – între nr. 68 și 70. Acest punct turistic a fost reamenajat de curând.            

            Băncuțe, pergole, zone de relaxare, amfiteatru în aer liber, o cafenea, un centru de informare turistică, cinci puncte de belvedere legate între ele cu o alee și mult spațiu verde – toate cele menționate anterior sunt puse la dispoziția vizitatorului, indiferent de zi și de anotimp. Așadar, pentru a avea un vie superb asupra orașului, vă îndemnăm să vă rezervați o jumătate de oră sau chiar o oră în care să urcați dealul și să admirați acest peisaj splendid.

             

  1. Vizitând centrul istoric al orașului Piața Unirii

      

            Aici este și centrul istoric al orașului, centru care arată similar cum am tot văzut în marile orașe europene, precum Budapesta sau Barcelona. Este o piață absolut superbă, înconjurată de clădiri în stil Art-Nouveau, precum Palatul Vulturul Negru sau Biserica cu Lună. Acesta este locul în care s-au materializat diverse idei ale maeștrilor arhitecți, pictori, constructori, făcând din Piața Unirii centrul istoric și cultural al Oradiei.

             

  1. Cetatea Oradea exclusiv a Transilvaniei       

   

            Una dintre cele mai mari atracții ale orașului  faimoasa Cetate din Oradea este de o frumusețe neasemuită și are atâtea povestiti să îți spună, așa că n-ai niciun motiv să o ocolești. Cetatea este una dintre cele mai monumentale construcții din Europa Centrală, în stil renascentist și spune povesti nemuritoare și oferă oricărui turist ce o vizitează o bucată din istoria la care a fost odată spectator.

             

  1. Scapă de ritmul alert al orașului la Aquaparkul Nymphaea             

            Dacă treceți prin Oradea și sunteți pe modul „relaxare și răsfăț”, veți găsi un complex care se numește Aquaparkul Nymphaea. Complexul nou modernizat, cu apă termală are și piscine interioare și exterioare, unele atât de calde încât poți să stai în ele și iarna. Acceptați tentația și lăsați-vă purtat de beneficiile apei termale, de adrenalină și de multă distracție. Veți avea ocazia să alegeți între saune, jacuzzi, tobogane cu apă, salon de frumusețe, sala de fitness și tot felul de nebunii.

             

  1. Sinagogă Sion un spațiu destinat artelor contemporane

           

            Sinagogă este un important lăcaș de cult și o impozantă construcție eclectică, fiind a 3-a sinagogă după mărime din Europa. Aceasta a fost construită de comunitatea evreiască neologă și are influențe orientale maure, spațiul din interior fiind orientat în conformitate cu direcția Ierusalimului, adică spre Nord-Est și Sud-Vest.

            Reabilitarea monumentului marchează recâștigarea unei clădiri emblematice pentru întreaga comunitate prin păstrarea valorii sale istorice și arhitecturale în deplină autenticitate. Prin intermediul acestei reabilitări și defuncționalizări este posibilă valorificarea la maximum a potențialului cultural, religios, arhitectural, istoric și artistic a unui monument arhitectural excepțional.

             

  1. Plimbare sau jogging pe malul Crișului

           

            Oricine mai mult sau mai puțin sportiv, poate alerga într-o seară pe malul Crișului. E o cale foarte accesibilă de relaxare și de menținere a sănătății. Zonele verzi de lângă rău sunt pline de verdeață și oferă mai multă libertate, fără aglomerație, iar câteva ore în aer liber făcând sport s-au pur și simplu o plimbare nu costă nimic.

             

  1. Savurați o cafea la Ristretto

          Fiecare iubitor de cafea din Oradea ar trebui să savureze măcar o dată în viață o cafea de la Ristretto. Localul este specializat în cafeaua de înaltă calitate și acordă o atenție deosebită acestei băuturi apreciate în întreaga lume.     

    

  1. Plimbare prin Băile Felix

            Noi, bihorenii, suntem norocoșii care au parte de cea mai mare stațiune balneoclimaterică din România. Potrivit medicilor, apa termală are numeroase beneficii. Temperatura acesteia și iernile relativ blânde le permit oamenilor să se bucure de ștranduri chiar și în sezonul rece. Pe lângă bălăceala, un alt punct de atracție al stațiunii este lacul care adăpostește nuferi, lotuși, broaște țestoase și câteva specii de pești.

             

  1. Vizită la Casa Darvas – La Roche

             

            Bijuterie a Art Nouveau-ului orădean, cu influențe secesioniste, Casa Darvas este considerată cea mai frumoasă clădire din oraș. Prezintă ornamente foarte expresive, dar totuși simple și echilibrate, îmbinate cu stil. Dacă v-am trezit interesul, clădirea se afla pe Str. Iosif Vulcan, nr. 11.

             

  1. Vizitați Grădina Zoologică un univers al copilăriei și curiozității             

            Grădina Zoologică Oradea, un univers al imaginației inocente și sălbatice, un purtător de viață și suflete pereche, iubire și speranță. Cu un trecut nobiliar, învăluit într-un voal de verdeață, micul univers zoo protejează vietăți interesante, sensibile, pline de viață și culoare. Zoo Oradea oferă vizitatorilor liniștea și relaxarea amintirii copilăriei, atmosfera mirifică ce pulsează într-un ritm alert, o frumusețe eternă, emblematica, spectaculoasă pentru aceste locuri.

             

  1. Surprindeți viața de noapte din Oradea            

            După plimbarea relaxantă în Grădina Zoologică, vă recomandăm odată cu căderea serii, să vă aventurați în centru, și să vă lăsați călăuziți de luminile și vibrațiile orașului. Distracția gravitează în centrul orașului mai ales în zilele de weekend, aici fiind adunate majoritatea localurilor. Cei dornici să petreacă până în zori pot încerca; Avenue The Club sau Life Club, iar cei care iubesc atmosfera relaxată a pub-urilor au o mulțime de variante; Black Eagle Pub, Crown Pub, Edison Pub, Gekko, Hole Pub.

             

  1. Călătoriți în timp la Muzeul de Farmacie Rodia

          Farmacia a fost deschisă de către călugării romano-catolici din ordinul Mizericordienilor și a funcționat timp de 250 de ani. Minutele petrecute aici vă vor purta în timp și vă vor arăta cum se tratau oamenii de odinioară, ustensilele folosite în laboratoarele farmaciilor de demult, de dinaintea epocii industriale, sau ambalaje vechi. Veți fi fascinați, chiar dacă nu aveți studii în domeniu!

             

  1. Iubitorii de muzica nu pot rata un spectacol la Filarmonica de Stat din Oradea

           Chiar dacă publicul orădean este pasionat de toate formele de artă, muzica este cea pe care o regăsim cel mai des în inimile dar și în casele acestora. Pasionații de arte ne spun că muzica este cea care îi poziționează într-o stare de bine și armonie. Trecând pragul Filarmonicii din Oradea veți avea parte de programe de înaltă ținută artistică bazate pe un repertoriu de interes major, realizate și cu aportul unor artiști invitați consacrați, care cu siguranță vă vor încânta și vă vor duce cu gândul pe alte meleaguri.

             

  1. Plimbare prin parcurile orașului

           Agitația orașului și stresul de peste zi vă obosesc psihic. Jungla de beton și poluarea vă afectează sănătatea. O plimbare relaxantă în parc este tot ce vă trebuie. Nimic nu se compară cu aerul curat și liniștea pe care o găsiți într-un parc. Într-un astfel de loc puteți să gândiți mai limpede iar calmul și frumusețea din parcuri vă pot transmite energie și vitalitate. Parcul Libertății, Parcul Șanțul Cetății, Parcul Salca, sunt doar câteva dintre parcurile verzi prin care vă puteți petrece timpul liber în orașul Oradea.

             

  1. Să deguști un vin excelent la ReWine

           Este acel wine bar din Centrul Ordiei care, te îmbie să deguști unul din cele peste 200 de tipuri de vin pe care le au, atât vinurile românești, cât și cele cu reputație internațională. Atmosfera caldă, vinurile alese, mâncarea delicioasă și îndemână atât înăuntru cât și pe terasa exterioară, contribuie la un setting numai bun pentru lansări de carte, evenimente de networking și degustări de vin la cerere.

            Preturile sunt accesibile, și experiența de neuitat!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×