Informatii
Meniu

De vizitat: Palatul Ullmann – simbol al comunitatii evreiesti din Oradea

De vizitat: Palatul Ullmann – simbol al comunitatii evreiesti din Oradea

Arhitect Ferenc Lob Stil Seccesion vienez Perioada 1913

0 Flares 0 Flares ×
icon-walk.png
Palatul Ullmann

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Palatul Ullmann 47.052281, 21.933737 Palatul Ullmann Mai multe detalii...

Palatul Ullmann situat pe Strada Piata 1 Decembrie, a fost proiectat de arhitectul local Ferenc Lobl in anul 1913, este un monument reprezentativ pentru comunitatea evreiasca din Oradea.

Palatul Ullmann este construita in stilul secessionului vienez, cu o viziune geometrica vieneza deosebita.

Este o cladire impozanta, simetrica si frumos proportionata, care cuprinde un parter inalt, placat cu placi de faiana  verde-albastruie si trei niveluri  de locuinte,  ultimul fiind mansarda.

Cele cateva  arce ovoidale  din registrele superioare  ale traveelor laterale, cele doua  bow-window-uri in arc de cerc, precum si lucarnele ovoidale sunt de asemenea, caracteristice pentru viziune vieneza  a epocii.

Basoreliefurile, respectiv cei doi lei care pazesc Menora  (candelabrul  sfant  cu sapte brate),  pe langa rolul ornamental are si o semnificatie simbolica care apartine iconografiei  sinagogale.

Putini sunt cei care stiu ca  Palatul Ullmann este incarcat si de amintiri dureroase legate de cel de-al doilea razboi mondial, cand in aceasta zona evreii erau tinuti, inainte de a fi deportati in lagarele de exterminare.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×