Informatii
Meniu

De vizitat: Teatrul de stat „Regina Maria”

De vizitat: Teatrul de stat „Regina Maria”

Arhitect Fellner și Helmer Stil Electic Perioada 1899-1900

0 Flares 0 Flares ×
icon-walk.png
Teatrul de Stat Regina Maria

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Teatrul de Stat Regina Maria 47.056967, 21.931157 Teatrul de Stat Regina Maria. Mai multe detalii...

Clădirea Teatrului de Stat „Regina Maria” este una dintre monumentele de arhitectură emblematice ale oraşului Oradea și unul dintre cele mai reușite exemple ale eclectismului orădean.
A fost construit în perioada 21 iulie 1899 – 1 octombrie 1900 de către arhitectul Rimanóczy Kálmán Junior, iar proiectul a fost întocmit de renumita firmă de arhitecți Fellner și Helmer din Viena.

Povestea clădirii Teatrului de Stat începe la sfârsitul secolului al XIX-lea, când încep lucrările de reorganizare a pieței centrale din Olosig (azi Piața Regele Ferdinand).
Șirul construcțiilor din această piață a început cu construirea Teatrului de Stat, după aproape două secole de tatonări și discuții inutile. Multă vreme conducerea orașului nu s-a putut decide în privința amplasării Teatrului.
Inițial prin anul 1893 s-a dorit amplasarea Teatrului în Piața Mare (azi Piața 1 Decembrie), ulterior la adunarea generală a orașului din 27 februarie 1897, Sztarill Ferenc, Guttman Josef și Rimanóczy Kálmán senior au propus amplasarea Teatrului în Piață Bemer (astăzi Piață Regele Ferdinand).
Rimanóczy Kálmán senior s-a angajat ca, în cazul în care va primi comanda pentru execuția Teatrului, va ridica și clădirea Bazarului din materiale rezultate din demolarea caselor vechi dlin Piața Bemer.

Abia în mai 1899 s-a lansat licitația pentru executie, câștigată de Kálmán Rimanóczy care i-a acceptat ca și colaboratorri pe maistrul de clădiri Guttman Josef și pe inginerul Rendes Vilmos.
10 iulie 1899 a fost ziua mult așteptată, atunci au început să se demoleze casele vechi de pe amplasamentul Teatrului și a Bazarului.
Lucrările la clădirea Teatrului au început în data de 21 iulie 1899, în paralel cu ridicarea Teatrului se construia clădirea Bazarului și a depozitului pentru Teatru (lângă Palatul Astoria de azi).
Clădirea teatrului a fost terminată la 1 octombrie 1900, împreună cu clădirea Bazarului și a depozitului pentru Teatru.
Clădirea teatrului face parte din realizările de vârf ale stilului eclectic din Oradea. Faţadele poartă amprenta neoclasicismului, cu elemente neorenascentiste, în timp ce interiorul este în stil neobaroc, ceea ce imprimă interiorului o ambianță intimă și liniștitoare. De remarcat sunt cele două statui alegorice din fața Teatrului reprezentând Drama și Comedia.

Azi teatrul găzduieşte trupa Iosif Vulcan, trupa Arcadia și Ansamblul Artistic Profesionist Crișana.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×