Informatii
Meniu

De vizitat: Palatul Vulturul Negru

De vizitat: Palatul Vulturul Negru

Arhitect Komor Marcell şi Jakab Dezső Stil Secession Perioada 1907 – 1908

0 Flares 0 Flares ×
icon-walk.png
Palatul Vulturul Negru

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Palatul Vulturul Negru 47.054927, 21.929719 Palatul Vulturul Negru Mai multe detalii...

Palatul Vulturul Negru- Cel mai reprezentativ monument in stil secession din Transilvania.

Cel mai important monument in stil secession din Oradea este desigur Palatul Vulturul Negru situat in Piata Unirii. Pe locul acestei cladiri, construita dupa planurile arhitectilor Jakab Dezső si Komor Marcell in anii 1907-1908, s-a aflat Hanul Arborele Verde exista din 1714 , care era adăpostit într-o casă mică, cu parter. Aceeaşi clădire adăpostea şi Primăria Oraşului Nou. În sec. XVIII-XIX clădirea a fost etajată şi extinsă. În 1861 primăria s-a mutat în cartierul Olosig, rămânând în clădire doar hanul. Palatul Vulturul Negru a fost dotat cu cea mai mare sala din oras, fiind utilizata in diferite scopuri (sală de cinematograf, spectacole, concerte).
Interiorul palatului este ornamentat in stil secession, caracterizat printr-o abundenta de elemente interioare (plafoane, bolţi, ferestre, uşi, lambriuri, balustrade, pereţi, coloane, sticlă sablată sau vitraliice) caracteristice in primul deceniu al veacului nostru, ca expresie a unei sensibilitati arhitecturale si conceptii artistice.

[rev_slider slider3]

Palatul Vulturul Negru este dotat cu un pasaj interior acoperit cu sticla, element care-l singularizeaza in contextul arhitecturii secession din tara noastra si totodata atrage atentia turistilor. Palatul are forma literei “Y” cu trei intrari dominate de cate un vultur, emblema edificiului. Portiunea de pasaj cu intrare dinspre strada V.Alecsandri si strada Independentei are forma unui cioc de vultur.

Pe fatada principala a cladirii care este asezata spre Piata Unirii se pot observa caracteristicile stilului secession si frumosul turn cu ceas. De remarcat motivele ornamentele insolite (florale si zoomorfe), combinate cu alte stiluri de factura baroca sau rococo, deci un amestec de elemente care fac din Palatul Vulturul Negru un monument arhitectural deosebit si unic, expresie a gandirii artistice de la inceputul secolului XX, preocupata de descoperirea formelor originale si inedite de exprimare.

Este cel mai mare si mai reprezentativ ansamblu architectural în stil secession din Transilvania.

Traseu Turistic Secession
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×