Palatul baroc este considerat unul dintre cele mai frumoase palate din sud-estul Europei, construit în stil baroc. Ridicat la jumătatea secolulului al XVIII-lea, dupa planurile arhitectului Franz Anton Hillebrandt la inițiativa episcopului Adam Patachich. Palatul baroc prin arhitectura, prin compoziția sa, cât și prin construcția detaliilor, urmează stilul barocului Germaniei de jos, fiind considerat cel mai important monument al barocului târziu.
Un aspect înteresant este faptul că palatul are o sută de camere și 365 de ferestre câte una pentru fiecare zi a anului, dacă nu cređeți vă provoc să le numărați.
[rev_slider PalatulBaroc]
Intrând în palat, pe poarta principală, putem să observăm un hol mărginit cu stâlpii de susținere și de coloane ionice. Urcând privirile se îndreaptă spre bolțile în stil baroc și rococo. Tavanul are o frescă executată de vestitul pictor vienez Francisc Storno, invitat special la Oradea în 1879 să decoreze această sală dar și pereții catedralei Romano-Catolice. Un alt aspect care îi oferă o deosebită valoare artistică sunt frescele, linii elegante, forme sigure, bogăția de culori, tehnica desăvârșită dau frescelor lui Schöpf, un ton de mărăție și de monumentalitate.
Până în anul 2006 Palatul Baroc găzduia Muzeul Țării Crișurilor, în prezent, Muzeul Ţării Crişurilor s-a închis pentru public, în vederea mutării într-un nou sediu, cu excepţia expoziţiilor temporare.