Informatii
Meniu

De vizitat: Casa Darvas – La Roche

De vizitat: Casa Darvas – La Roche

Arhitect Vágó József și Vágó László Stil Secession Perioada 1910 – 1911

0 Flares 0 Flares ×

icon-walk.png
Casa Darvas – La Roche

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Casa Darvas – La Roche 47.056068, 21.932557 Casa Darvas – La Roche Mai multe detali... Mai multe detalii...

Ai spune că e doar o altă clădire din șirul cel lung de pe strada Iosif Vulcan. Odată ce arunci o privire mai atentă vei descoperi un monument influențat de stilul secession. Clădirea Darvas – La Roche, construită de fraţii Vágó László şi Vágó József este  înfrumuseţată de numeroase elemente vieneze, de forme geometrice, finisată cu un bosaj de plăci albe de piatră, având la colţuri butoni de ceramică cu smalţ metalifer care-i dă o notă aparte.

 Fraţii Vágó au avut o concepţie unitară, o filosofie proprie în ce priveşte opera de artă, de arhitectură și de aceea, casa poartă această amprentă prin care se urmărea crearea unui ambient deosebit.

Casa Darvas este amplasată la nivelul străzii, înglobată în front închis și este o construcţie în forma literei „L.” Faţada principală este spre strada Iosif Vulcan iar faţada secundară spre o curte-grădină pe malul Crişului Repede. Dacă te uiti mai atent poți observa cum întreaga clădire e formată din corpuri care sunt volume geometrice elementare. Compoziţia faţadei principale este deosebit de interesantă prin volumele care o compun.

Dacă  în ansamblu clădirea denotă influența arhitecturii secession vieneze, elementele decorative sunt inspirate din arta populară şi din natură, ca şi la alte proiecte ale fraţilor Vágó.  Aceastea sunt florale, mai mult sau mai puţin stilizate, dar şi elemente geometrice, mai ales pe faţada secundară. Compoziţia vitraliilor este alcătuită din: flori, lujerul ondulat, laleaua, păsări, elemente geometrice, figuri umane.

Casa Darvas se înrudeşte cu marea vilă Schiffer din Budapesta realizată în aceeaşi perioadă. Exteriorul ambelor clădiri este simplu, epurat, tratat geometric, dar în interior ornamentica este florală, inspirată din arta populară.

Traseu Turistic Secession
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×