Informatii
Meniu

De vizitat: Podul Intelectualilor. Podul iubit de intelectuali în trecut

De vizitat: Podul Intelectualilor. Podul iubit de intelectuali în trecut

Perioada 1974

0 Flares 0 Flares ×
icon-walk.png
Podul Intelectualilor

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Podul Intelectualilor 47.055165, 21.934987 Podul Intelectualilor Povestea podului...

Podul Intelectualilor este unul dintre cele mai frumoase și circulate poduri pietonale din România. De pe podul Intelectualilor ai o priveliște minunata în direcția de curgere a Crișului Repede, asupra Primăriei Oradea, a Bisericii Sf Ladislau și a Podului Sf Ladislau, istoria acestor clădiri reflectându-se în apele Crișului uneori limpezi, alteori tulburi.

Denumirea de Podul Intelectualilor a primit-o la începutul anilor 1990, când intelectualii acelor vremuri, treceau zilnic podul peste Criș pentru a ajunge la redacţiile bihorene cunoscute din acea vreme. Paşii intelectualilor se îndreptau spre redacţia Cotidianului Crişana cel mai vechi ziar din Oradea, spre redacția săptămînalului Gazeta de Vest precum şi redacţia revistei Familia, care este o instituţie culturală înfiinţată de Iosif Vulcan, la Budapesta, în 1865, având drept program răspândirea culturii române în Transilvania şi cultivarea limbii şi a conştiinţei naţionale.

Dar podul Intelectualilor are o istorie de peste 150 de ani, povestea acestei pasarele începe prin anii 1850, atunci Podul Intelectualilor era un pod din lemn, care la ambele capete avea o căsuţă, iar persoanele care doreau să treacă Crișul Repede erau nevoite să plătească o para.

În anul 1910 pasarela de lemn a fost înlocuită cu un pod metalic, dar care la începutul anului 1974 s-a deteriorat în urma unor inundaţii. Atunci s-a luat decizia construirii acutalei pasarele.

În urma inundaţiilor din 1974 construcţia din fier s-a deteriorat, s-a făcut o expertiză iar specialiştii au decis că este mai util să se construiască un pod nou decât să se investească în refacerea celui vechi. Aşa s-a construit actulul pod iubit de intelectuali.
Din vechiul pod s-a pastrat balustrada de metal, fiind un element care aminteşte de vechea construcţie. Dar puțini știu că un alt element din vechiul pod este vizibil și azi în apele Crișului și anume fragmente din vechiul pilon care susținea podul.
Acest minunat pod orădean cu o istorie de peste 150 ani, se află într-o zonă verde și liniștită a orașului și îi oferă călătorului posibilitatea de a admira peisaje urbane deosebite, putând admira clădiri vechi, pline de istorie și frumosul Criș, bătrânul râu în care se oglindește Oradea.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×