Informatii
Meniu

De vizitat: Piata Unirii

De vizitat: Piata Unirii

0 Flares 0 Flares ×
icon-walk.png
Piata Unirii

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Piata Unirii 47.054759, 21.928496 Piața Unirii Mai multe detalii...

Fondul construit al zonei Pieţei Unirii este unul valoros şi destul de eterogen atât din punctul de vedere al stilurilor arhitecturale prezente aici (baroc, clasicist, eclectic, istorizant, secesion, modernist), cât şi în privinţa configuraţiilor spaţiale adoptate, a accentelor şi a regimurilor de înălţime.

Frontul vestic este dominat de două clădiri reprezentative: Primăria construită în stil neorenascentist, în 1901-1904 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy, şi Palatul Episcopiei Greco-Catolice, ridicat între 1903-1905 conform planurilor aceluiaşi arhitect. Casa Kovács, aflată la colţul sud-estic dintre str. Pavel şi Piaţa Unirii este cea mai remarcabilă clădire civilă construită la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic.

Piata unirii cu text

Colţul nord-estic al Pieţei Unirii este marcat de clădirea Palatului Vulturul Negru, cel mai emblematic monument al secessionului orădean, un ansamblu complex cu configuraţia spaţială şi cu faţadele concepute în stil lechnerian, operă a arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső (1907-1908).

Frontul stradal estic cuprinde în jumătatea sudică două clădiri cu caracteristici diferite: o casă modernistă cu două etaje de la nr. 8., construită în anii 1930 pe locul unei clădiri eclectice cu elemente neorenascentiste, proiectată de arhitectul Rimanóczy Kálmán şi clădirea P+3 de la nr. 6.

Palatul Moskovits, care ocupă două parcele unificate şi este una din cele mai importante monumente de arhitectură din centrul oraşului, opera arhitecţilor László şi József Vágó, reprezentant al variantei austriece a secessionului.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×