Informatii
Meniu

De vizitat: Piata Ferdinand

De vizitat: Piata Ferdinand

0 Flares 0 Flares ×
icon-walk.png
Piata Ferdinand

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Piata Ferdinand 47.056791, 21.930484 Piața Ferdinand Mai multe detalii...

Piata Ferdinand este configurata din mai multe monumente culturale si de arta cu numeroase stiluri arhitecturale (clasicist, neoclasicist, eclectic, secession).

Edificiul arhitectural care domina Piata Ferdinand prin stilul sau eclectic este Teatrul de Stat “Regina Maria”, construit in anul anul 1900, de arhitecţii Fellner şi Helmer. Fatada este decorată cu elemente neoclasice, neorenascentiste, iar in interior predomină stilul neobaroc si secession.

Dupa finalizarea lucrarilor la Teatrul de Stat, în anul 1900 au inceput lucrările de ridicare a clădirii Bazarului, ce are faţada principală pe strada Republicii. O cladire masiva, dominata de simetrie si de un impozant frontispiciu realizata in stil eclectic.

Frontul vestic este dominat de trei cladiri: Hotelul Astoria situate la intersecţia Pietii Ferdinand cu strada Teatrului, este realizat de asemenea in stil ecletic. Era locul preferat de intalnire al scriitorilor, poetilor precum: (Ady Endre, Octavian Goga, Zaharia Stancu, Ovidiu Cotrus, Gheorghe Grigurcu, Alexandru Andritoiu si Radu Enescu).

In apropierea Hotelului Astoria se afla Hotelul Transilvania, construit intre anii 1903-1904 in stil eclectic cu puternice amprente conferite de stilul secession, după planurile arhitectului orădean Guttman Jozsef. In continuare se afla Casa de Economii a Comitatului de asemene construita in stil eclectic.IMG_3857_HDR_1_stitch cu scris

Pe partea opusa, frontul sud-estic a pietei se afla Palatu Levay, situat pe malul Crisului Repede. Construit intre anii 1892 – 1894 in stil clasic cu unele elemente constructive de eclectismul timpuriu.

Ultimul monument arhitectural din Piata Ferdinand este Casa Poynar situata la intersecţia Pieţei Ferdinand cu strada Grigorescu, vizavi de hotelul Rimanóczy. Cladirea prezinta numeroase elemente specifice stilului secession, precum consolele si frontoanele curbe, decorul vegetal şi zoomorf, butoanele decorative, dar predominand elementele eclectic.piata Ferdinand panorama

Piata Ferdinand este probabil cel mai frumos loc din centrul orasului Oradea.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×