Informatii
Meniu

De vizitat: Palatul Vulturul Negru

De vizitat: Palatul Vulturul Negru

Arhitect Marcell Komor și Dezső Jakab Stil Secession Perioada 1907-1908

0 Flares 0 Flares ×

Palatul „Vulturul Negru”- o clădire simbol

Clădirea pe care astăzi o recunoaștem sub denumirea de “Vulturul Negru” este situată în inima orașului, fiind un important punct de atracție turistic, dar și un bun prilej de mândrie locală.

 

Istoric

 Încă din anul 1714, după cum confirmă documentele de arhivă a acelei vremi, exista un han în această locație care avea numele de Vulturul Negru sau așa cum afirmă unii Arborele Verde.

Ulterior, în momentul în care ia ființă Oradea Mare, prin unirea celor patru așezări: Subcetate, Velența, Olosig și Orașul nou, clădirea va avea pentru o vreme întrebuințarea de sediu al Primăriei.

Prin extinderea vechiului han, Palatul Vulturul Negru  își  începe  ascensiunea spre cer în anul 1910, atunci când  doi dintre arhitecții notorii ai acelor vremuri: Komor Marcell și Jakab Deszo,  concep planurile  si schițele clădirii, realizând astfel o impunătoarea structură care se înscrie Oradea pe lista orașelor  Art Nouveau din Europa, în stilul secession. Astfel că, în cadrul noului palat se puteau regăsi: trei cinematografe, săli de spectacole,  bănci, magazine,  cofetărie, cazino și birouri.  De asemenea, pe fațada palatului pot fi observate ornamente care portretizează funcțiile palatului din momentul construcției, precum scene de dans, dar și simboluri importante ca: vulturul și cocoșul.

Catacombele securității

Una dintre legendele care învălui clădirea spune că Palatul Vulturul Negru găzduiește catacombe importante, iar în perioada comunistă acestea au fost folosite de către oamenii securității.

 

În prezent

În anul 2011, clădirea este aleasă simbol al orașului. „Palatul Vulturul Negru” rămâne cea mai reprezentativă clădire în stil secession din zona Transilvaniei prin diversitatea de culori, eleganța fațadelor și a numeroaselor simboluri. Însă dincolo de aceste aspecte arhitecturale, clădirea emană respect deoarece este percepută ca o realitate imanentă a Oradiei, un simbol al trecutului și un martor al ascensiunii și dezvoltării acestui oraș.

 

 

Mulțumim Patricia Mutiu, Cristina Pop, Darius Pavel, Radac Bogdan si Vasile Valcan pentru poze.

 

Articol scris pentru www.oradeainimagini.ro de CLAUDIA GAVRILAȘ

gavrilasclaudia22@gmail.com

 

icon-walk.png
Palatul Vulturul Negru

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Palatul Vulturul Negru 47.054927, 21.929719 Palatul Vulturul Negru Mai multe detalii...
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×