Începuturi
Clădirea ce se află azi pe strada Vasile Alecsandri, la numărul 4, este o altă construcție simbol al stilului Secession, dar despre care nu se cunosc prea multe.
Apărută în peisajul orădean undeva între anii 1906-1910, această clădire nu are un arhitect şi nici un constructor cunoscut, deși unele voci afirmă că Ferencz Sztarill ar fi cel care stă în spatele planului architectural.
Simbolul unui „imperiu”
Locația a fost folosită ca magazine de prezentare a articolelor de sticlă produse de către familia Deutsch la fabrica acestora din Pădurea Neagră. Primul reprezentat al familiei a fost Deutsch K. Ignác. Fiii lui Deutsch K. Ignác au contribuit la extinderea „imperiului de sticlă Deutsch”. Cum se obișnuia atunci, aceștia își fac studiile la Oradea și își schimbă numele din Deutsch în Dénes: Edmund și Sándor, în anul 1911 afacerea cu sticlă va fi preluată de cei doi fii.
Dénes Edmund (Ödön) a fost cel care a condus afacerea familiei, el a fost directorul Fabricii de Sticle de la Pădurea Neagră, conducea și coordona activitatea de distribuție.
Dénes Sándor a făcut parte din elita orașului, fiind un cunoscut jurnalist, scriitor, om de teatru și prietenul apropiat al lui Ady Endre. În apartamentul său de pe strada Republicii (Fő utca) a fost lansată mișcarea literară avangardistă „a Holnap” (Mâine) (1908), el fiind primul președinte al acestei grupări nonconformiste din oraș; totodată a fost unul dintre finanțatorii primei antologii lansate la Oradea de această grupare în anul 1908.
Până la Primul Război Mondial, membrii familiei Deutsch se numărau printre cei mai înstăriți orădeni.
Un final tragic
Dénes Sándor a fost recrutat și înrolat în armată, a luptat pe frontul de Est unde a căzut prizonier, iar după o perioadă de captivitate s-a întors la Oradea în stare de depresie. În pribegie a scris o piesă de teatru intitulată „Nașterea Domnului”, care a fost pusă în scenă la Budapesta.
Membrii familiei Deutsch se vor stinge pe rând: Deutsch Ignác va fi urmat de soția sa, Iulianna Herman, apoi fiul lor, Edmund, se va stinge în mod tragic, urmat de fratele său, Sándor, care se va sinucide în anul 1934.
Fiica lor, Margit, a rămas în viață. Margit Deutsch a fost soția cunoscutului medic venerolog orădean Dr. Konrád Béla, care a fost și medicul poetului Ady Endre, aceasta s-a mutat în Viena.
Simbolul rămâne în picioare
În anul 1917 fabrica de sticlă a fost vândută, apoi în anul 1920 magazinul împreună cu firma de distribuire se vor vinde unui consorțiu condus de Markovits Herman. Din anul 1940 magazinul vindea exclusiv articole de porcelan produse în Ungaria.
În anii 1960 magazinul a fost transformat, funcționând ca magazin de articole pentru copii, „Gulliver”. În anul 1970, fațada a fost restaurată iar interiorul a fost de mai multe ori reconstruit.
Fațada magazinul Deutsch K.I și-a păstrat și peste un veac farmecul de odinioară, a rămas una dintre cele mai atractive clădiri de stil secession de pe strada Vasile Alecsandri. Decorata intr-o nuanta de albastru, clădirea are un istoric mai tragic, în pofida simbolurilor pe care le poartă. Aceasta a fost martoră ascensiunii și declinului uneia dintre familiile care au format elita orașului în primele decenii ale secolului XX.
Articol scris pentru www.oradeainimagini.ro de CLAUDIA GAVRILAȘ
Multumim Larisa , Patricia Mutiu, Darius Pavel si Radac Bogdan pentru poze.