Informatii
TwitterRssFacebookGoogle+PinterestYoutube
Meniu

De vizitat: Casa Poynar


Arhitect Ferenc Sztarill Stil Secession Perioada 1906-1907

0 Flares 0 Flares ×

icon-walk.png
Casa Poynar

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Casa Poynar 47.056560, 21.930920 Casa Poynar Mai multe informatii...

Casa Poynar este situata la intersecţia Pieţei Ferdinand cu strada Grigorescu, vizavi de hotelul Rimanóczy. Denumirea palatului provine de la familia Poynár, proprietarii casei care se afla odinioară, despre care în ziarul Nagyváradi Napló la data de 3 iulie 1904 se scria: “pe piaţa Bémer, în cel mai frumos loc al oraşului se situează oribila casă cu parter a descendenţilor familiei Poynár, a cărei achiziţie constituie de mult timp dorinţa comunităţii”. Conducerea orăsului dorea să achiziționeze casa în vederea reabilitării imobilului, dar în același timp Kálmán Rimanóczy sr., proprietarul hotelului şi a băii de aburi din vecinătate, dorea să construiscă o terasă pentru restaurantul propriu, oferind oraşului pentru închirierea locului suma anuală de 2000 de coroane. Într-un final proprietarul casei, János Poynár, membru al consiliului orăşenesc şi şeful depozitului de tutun hotăraște să se reabiliteze casa.
Proiectul pentru noua casa a fost realizat de arhitectul orădean, Ferenc Sztarill în stil secession, executarea lucrărilor fiind coordonată şi finalizată de către acelaşi arhitect, în noiembrie 1907.
Încăperile de la parter ale noului imobil au fost destinate diferitelor magazine, între care se afla şi prăvălia de haine bărbăteşti ale fraţilor Koch, la mezanină era un magazin de mobilă de fabricaţie locală şi cabinetul stomatologic al lui Gyula Kovács.
În prezent clădirea se află într-o stare avansată de degradare, dar Municipiul Oradea a aprobat proiectul de reabilitare a clădirii.

Traseu Turistic Secession

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×