Informatii
Meniu

De vizitat: Sinagoga Neologa Zion – A treia ca mărime din Europa

De vizitat: Sinagoga Neologa Zion – A treia ca mărime din Europa

0 Flares 0 Flares ×
icon-walk.png
Sinagoga Neologica Sion

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Sinagoga Neologica Sion 47.054898, 21.932541 Sinagoga Neologică Zion Mai multe detalii...

Sinagogă monumentală de 1000 locuri – A treia ca mărime din Europa

Istoria oraşului Oradea este strâns legată de prezenţa comunităţii evreieşti pe aceste meleaguri, care au contribuit la  dezvoltarea și aspectul orașului Oradea. 

Sinagoga Neologă Sion a fost construită, pe malul Crişului Repede, de comunitatea evreiască neologă, apărută în urma scindării, în 1870, a comunităţii evreieşti din Oradea, în comunitatea ortodoxă şi cea congresistă, care a primit ulterior numele de comunitatea neologă.

Sinagoga Neologa Sion se află pe malul Crișului Repede, iar intrarea clădirii este dinspre strada Independeței.  Proiectul sinagogii a fost realizat de inginerul-şef al oraşului, Dávid Busch, un proiect al unei clădiri eclectice, cu influenţe orientale maure, influenţat fiind de noile teorii din jumătatea a doua a secolului al XIX-lea, care accentuau originile orientale ale poporului evreu. Acesta l-a însărcinat cu executarea lucrării pe renumitul arhitect al oraşului, Kálmán Rimanóczy sr.

Un alt aspect interesant este orientarea spaţiului interior este determinată de direcţia Ierusalimului, astfel majoritatea sinagogilor din Europa sunt orientate spre nord-est şi sud-vest.

Sinagoga Neologă Sion se află în plin proces de reabilitare, astfel Sinagoga Sion îşi va recapătă strălucirea de altădată.

Program de vizitare:
– de marţi până vineri, între orele 9:00 – 17:00.
– sâmbăta şi duminica de la 11:00 la 18:00.

Preţul unui bilet de intrare va fi
– 5 lei pentru adulti
– 3 lei pentru elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap şi grupuri.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×