Informatii
Meniu

De vizitat: Catedrala Romano-Catolică – cel mai mare edificiu în stil baroc din România


Arhitect Giovarini Battista Ricca și Franz Anton Hillebrandt Stil Baroc Perioada 1751 - 1780

0 Flares 0 Flares ×
icon-walk.png
Catedrala Romano-Catolică

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Catedrala Romano-Catolică 47.068500, 21.932273 Catedrala Romano-Catolică Mai multe detalii...

Bazilica Romano-Catolica este cel mai mare edificiu în stil baroc de pe teritoriul Romaniei si printre cele mai frumoase bazilici din Europa. Poarta hramul „Sfanta Maria”. Bazilica a fost construită între anii 1752 – 1780, după proiectul italianului  Giovarini  Battista Ricca, în stilul barocului  nord-italian. Pentru realizarea edificiului, Ricca preia planul celebrei biserici a iezuiților din Roma, ,,ll Gesu”, opera arhitectului  Vignola. Însă dupa 1756 lucrările au fost oprite motivul dispariția lui Ricca, dar lucrările au continuat sub conducerea lui Luchini, cel care avenit impreună cu Ricca din ltalia.

Câțiva ani mai târziu, în anul 1760 Franz Anton Hillebrandt,  arhitectul șef al curții imperiale, va continua proiectul optând  pentru stilul barocul austriac târziu

Altarele sale au un caracter clasicizant, reflectand preferinta pentru sobrietate si simplitate specifica etapei tarzii a barocului.

De menționat că Catedrala Romano-Catolică găzduieşte moaştele Sfântului Ladislau și celebra orga care datează din anul 1780, care este opera lui Fridolin Festl și a fost dâruită catedralei de împărăteasa Maria Terezia a Austriei.

Catedrala Romano-Catolică este situată pe strada Șirul Canonicilor în Parcul Episcop Schlauch Lőrincznu, unde se găsește și Palatul Baroc. Bazilica Romano-Catolică nu poate lipsit de pe lista obiectivelor turistice din oraşul de pe Crişul Repede.

Traseu Turistic Confesional

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×