Informatii
Meniu

Mandri ca suntem oradeni

Mandri ca suntem oradeni

0 Flares 0 Flares ×

Așa cum am promis, a sosit momentul să vă dezvăluim în întregime declarațiile  primilor  12 orădeni care ne-au făcut onoarea de a participa la campania ”Mândru că sunt orădean” – campanie  inițiată de Oradea în Imagini. I-am rugat să ne mărturisească ce îi leagă de Oradea, ce înseamnă Oradea pentru ei și, în ultimă instanță, de ce sunt mândri că sunt orădeni.  Le mulțumim din toată inima pentru operativitatea cu care au răspuns invitației noastre și pentru  modul minunat în care și-au deschis inima în fața noastră, a tuturor.  Le mulțumim pentru că fac cinste  orașului  și pentru că aleg să înalțe prin activitatea pe care o întreprind nu numai numele lor, dar și al fiecărui orădean în parte

Din partea echipei Oradea în Imagini:  mult success, numai bine și fie ca viața voastră și a noastră deopotrivă să fie  binecuvântate și o binecuvântare.

La mulți ani, Oradea! La mulți ani, orădeni!

Și acum declarațiile:

Deşi m-am născut într-un alt oraş  situat tot pe meleagurile Bihorului, am copilărit şi am crescut în oraşul ce s-a  format de-a lungul Crişului Repede. Ca  unul care am copilărit şi am crescut în acest oraş  pot să afirm cu mândrie că Oradea este unul din cele mai – ca să folosesc vorba ardeleanului- nealcoşe oraşe din ţară. Biserica cu  lună, Cetatea, dealul Ciuperca, turnul primăriei, parcurile frumos amenajate şi îngrijite, Crişul care, cu malurile lui dichisite traversează oraşul, cât şi faptul că Băile 1 Mai si Felix se află atât de aproape  de Oradea, sunt motive care să facă din Oradea mândria Bihorului şi a mea. Voi fi mereu mândru de acest oraş şi-mi voi purta mereu cu mândrie statutul de ardelean de la Oradea.

                                                           Timotei Pînzariu, vatman

Eu sunt mândru că-s orădean!

Da. Norocul meu este că sunt  „corcitură” de roman şi ungur. Păcat că nu am şi puţin sânge de evreu în mine, poate m-ar ajuta în afaceri.  Sau un pic de rrom, dar asta se mai poate rezolva pe moment cu un deţ de… rom.

Oradea este casa noastră, a orădenilor. Ne tot mândrim că suntem români sau unguri, ne concurăm pe spatele istoriei, ne porcim în presă sau ca anonimi pe bloguri, dar uităm că în primul rând suntem orădeni.

Casa noastră este una medie, aerisită, nu prea aglomerată, uneori chiar premiată (Capitala Verde 2012), cu o „fundaţie” de peste 800 de ani. Alimentarea cu apă o asigură în mod „iute” Crişul, aerul condiţionat îl furnizează numeroasele parcuri şi pădurile din nordul şi sudul oraşului, doar că suntem un pic deranjaţi de miresmele venite de „ştiţi voi de unde” şi de pipagigantică din vestul industrial.

Casa noastră este locuită de orădeni de toate coloraturile etnice, dând o puternică aură multiconfesională şi multiculturală, lucru cu care puţine oraşe se pot mândri.  A avut uşa deschisă atât italienilor în cinstea cărora unul din cele patru oraşe ale Oradiei vechi s-a denumit Velenţa, evreilor care ne-au lăsat o moştenire arhitecturală imensă, dar şi romilor care au mai descompletat din recuzită.

Să nu uităm totuşi că „meşterul constructor” al casei a fost rege şi sfânt pe deasupra,  lucru cu care, din nou, puţine curţi se pot mândri! Iar un alt aspect inedit al casei este că în „pivniţa” acesteia zace un „butoi” imens de apă geotermală, ce ajută la încălzirea şi la îmbăierea oştenilor săi.

Unul din atuurile casei e „haina” acesteia, decorul exterior reprezentat de multitudinea de clădiri monument, cu vechimi de până la 600 de ani, înfipte aici de meşteri italieni, austrieci, evrei, unguri şi români.  Aceste „bibelouri” nu sunt de nicio naţie, sunt ale noastre,  ale orădenilor. Iar unicitatea şi splendoare aacestor „veşminte” ar trebui să deschidă pofta spre mândria de a fi locuitor al acestei frumoase case!

Dacă jumătate din concitadinii mei s-ar simţi mai mândri că sunt orădeni şi ar fi prinşi de patriotism local, am avea o casă mai frumoasă, mai curată şi cu siguranţă ne-ar onora cu vizitele şi mult aşteptaţii turişti.

                                                                        Ovi Pop, fotograf

„Copilăria  este  șuvoiul  de  apă  care  izvorăște  limpede  și  curat din  adâncurile  ființei și la care omenirea  aleargă  făra  încetare  să  iși  potolească  setea  idealurilor  sale  de  dragoste, de  bunătate, de frumusețe, de  perfecțiune…!” –  Oradea… orașul  copilăriei  mele!  Sunt  mândră  că  sunt  orădeancă!

                                                                       Pantea Oana, educatoare

Hmmm…  Dar ce  mai  stau  pe  gânduri?! Cum  adică  de  ce  iubesc  Oradea. O  iubesc  pentru  că e  ,,a mea”  și  a  încă câtorva  sute  de  mii  de  oameni care  îmi  împărtășec  acest  sentiment  de  apartenență  și  de  mândrie. Oradea  este  orașul  de  pe  Criș ,  care  aduce  parcă  cu sine  toate bogațiile  și  tradițiile  acestei  frumoase  zone,  care  ne  însuflețește,  ne  dă poftă de viață.  Da , asta reprezintă  Oradea  pentru  mine:  viață,  frumos,  cultură, tradiție,  oamenii  la care  eu  țin  și  îi iubesc. Ar fi  atâtea  de  spus  despre  Oradea… dar  cel  mai  bine  o  descoperi  chiar  tu.

                                                                       Pașca Daniela, asistent commercial

 

Sunt mândru că locuies într-un  oraş ce moşteneşte hărnicia şi bunul  gust al înaintaşilor săi, aspect  ilustrat inclusiv prin arhitectura sa din zona centrală.
Sunt mândru că trăiesc într-un oraş cât de cât curat, cu oameni civilizaţi şi cu o rată mică a infracţionalităţii.
Sunt mândru de orădenii mei, oamenii întreprinzători din acest oraş, cei ce au o viziune cu adevărat progresivă asupra vieţii.
Sunt, în mod evident, mândru de echipele de polo şi baschet ale Oradiei, care sunt primadone în disciplina lor sportivă, la nivel naţional.

 

                                                                          Călin Corpaș, journalist

Sunt mândru  că  am posibilitatea de  a lucra  în  oraşul  meu  natal,  Oradea.  Pentru  mine  era  imposibil ca  după  terminarea  facultăţii  să  nu  mă  întorc  în  oraşul  meu  preferat  şi să nu fiu de folos aici; să ajut  oamenii  în vindecarea  și  salvarea  animalelor.  Îmi  plac  oamenii care  iubesc  animalele  şi, din fericire,  în  Oradea  sunt  mulţi  oameni iubitori de animale.  Oradea  îmi  stă  foarte  aproape  de  inimă, pentru  că  aici m-am născut,  am  copilărit, am  foarte  multe  cunoştinţe  şi  mă  bucur să  întâlnesc oameni  cunoscuţi  în  cabinetul meu.  Fiecare  zi  este  o  provocare  în  această  profesie,  dar  nu îmi pot imagina  viitorul  decât  în acest domeniu  şi  în  acest  oraş  minunat.

                                                                      Mátyási Mátyás, medic  veterinar

Bună! Sunt  mândru  să  fiu  orădean  datorită modului surprinzator în care suntem priviți de către turiștii din Romania și din întreaga lume. Am reușit să impresionăm  fiecare colț al lumii! Lucrez în domeniul turismului din pasiune, atât ca receptioner într-un hotel din oraș, dar totodată dețin o agenție de turism.

La hotel  am contact cu zeci de persoane diferite în fiecare zi, turiști de pretutindeni, și am descoperit faptul că putem fi cu adevărat oameni primitori și sinceri cu toții, și în acest fel am ajuns să fim văzuti la nivel internațional.

Administrând agenția, am descoperit că suntem considerați oameni de încredere, corecți și cointeresați, de altfel, tot succesul afacerii depinzând de acest lucru. Este o imagine pe care fiecare agent al agentiei o cunoaște și încearcă să o ducă mai departe cât poate de bine, și sincer mărturisesc, nu trebuie deloc împinși de la spate în acest sens. E incredibil! Putem să fim oameni cu adevărat dedicați!

                                   Sami Sălăjean,  Recepționer & Administrator Agenție de Turism

Oradea  este  insula mea roz  într-o  realitate  destul de gri.  Este locul unde este familia mea, prietenii mei, cățeii mei și da, sala de sport.  Pentru mine sala, dojo-ul  este  centrul universului. Mulți oameni se  perindă  pe  la  sala  noastră de  sport,  dar  cei  care  rămân  devin  familie.  Și familia mea este largă.

Cu tata, de profesie antrenor de judo, am perindat țara în lung și-n lat de la o vârstă foarte fragedă. Mai târziu când Kyokushin-ul a pus stăpânire  pe  viața mea, am început  să  umblu prin lumea largă.  Numai ca să înțelegeți:  prima mea ieșire  după  ’89  fost  direct  în  Elveția și Lichtenstein. Aveam 16 ani, comparația mă amețea.  În  Japonia  am  fost  de șapte ori  și am văzut lucruri minunate.

Cu toate acestea, eu la Oradea mă simt acasă.  Soțul meu e sibian. Și Sibiul este un oraș drăguț, ca din povești pe alocuri. Oradea a caștigat!

Mie îmi place calea de mijloc, echilibrul. Oradea nu este un oraș mic,  dar nici cel mai mare, nu este cel mai agitat, dar se întâmplă și aici lucrurile care-mi sunt mie importante. Este o combinație echilibrată de oameni diferiți, de stiluri arhitectonice, de stiluri culinare etc.

În plus, Oradea m-a cucerit definitiv în 1998 când am fost gazdele Campionatului European de Kyokushin. Am concurat acasă, în fața publicului orădean. În finală, 2.000 de oameni îmi strigau numele, mă încurajau. A fost o senzație minunată să mă simt de-a lor.

În Oradea sunt acasă.

      Anca Wallmen, econosmită, antrenoare Kyokushin, multiplă campioană europeană, Centura neagră

 

De ce sunt mândru că sunt orădean? Cel puţin din cinci motive.

Adică, pentru că:

Oradea e un oraş civilizat, bine administrat, în care mă simt în siguranţă şi în care  am încredere: în valorile lui umane, civice, edilitare, culturale, turistice.

Oradea e un oraş liniştit, pentru oameni liniştiţi, dar îi acceptă şi pe cei neliniştiţi.

Oradea e un oraş deschis, european, pentru oameni deschişi, europeni convinşi, dar îi acceptă şi pe cei încă nepregătiţi pentru deschidere, în curs de europenizare.

Oradea e un oraş de perspectivă, pentru oameni de perspectivă, dar îi acceptă şi pe cei care abia acum îşi conturează o perspectivă.

Oradea e un oraş primitor, care îşi respectă şi îşi cultivă tradiţiile, susţinut de oameni care îşi cunosc trecutul, îşi respectă prezentul şi îşi întrevăd viitorul.

Oraşului îi lipseşte, totuşi, ceva, nu ştiu ce anume. Toţi cei care îl iubesc simt asta. Ne lasă pe noi, pe fiecare dintre cei care îl iubim, să gândim ceea ce-i lipseşte şi să-l completăm. Numai aşa poate fi mereu viu şi atractiv.

                                      Ion Simuţ, profesor universitar, Facultatea de Litere

Conștiința civică a orădenilor e statornicită  în decursul  istoriei  ”Cetății”.

                                Florin Lăzău, expert criminalist, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor

Oradea – nu e vorba de un oraș frumos, e acel ceva dincolo de asta: oamenii! Ei bine, noi orădenii dăm culoare, adăugăm gust și îmbrăcăm orașul în cuvinte care se pliază perfect cu trăirea ce ți-o transmite fiecare apus, ori răsărit, fiecare dimineață răcoroasă, ori vară călduroasă. De ce sunt mândră? Fiindcă întreaga mea copilărie a pictat tot ce înseamnă azi Oradea pentru mine, fiindcă în calitate de elevă am învățat cum pot adăuga și eu valoare orașului iar în prezent din papucii unei studente doresc să contribui prin a adăuga valoare în orice fac lasând un gust de orădeancă gen: așe da!

                                                                               Patricia Butca, studentă

În primul rand pentru că aici m-am născut  și am copilărit  și aici m-am dezvoltat pe toate planurile. Vreau să demonstrez că se poate să te realizezi pe plan profesional și în România, dintr-un oraș  nu  foarte  mare cum e Oradea.  Până  la  urmă contează  oamenii cu care lucrezi și cu care intri în contact  și  plăcerea cu care iți faci munca. Dacă faci ceea ce iți place și știi în ce direcție vrei să mergi, se poate orice, de oriunde.

Ca și tânăr profesor în domeniul IT, sunt convins că în Oradea există  multe talente, doar trebuie descoperite și puse în valoare. Iar acesta e un alt motiv să fiu mândru că sunt orădean.

                                                                               George Pecherle, profesor de IT

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×