Informatii
Meniu

Orădeni, așa da…Lucian Nistor

Orădeni, așa da…Lucian Nistor

0 Flares 0 Flares ×

O.î.I. Vă rog să ne spuneți cine sunteți și cu ce vă ocupați.
N.L. Lucian Nistor,  salvator montan, Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor,  Director Tehnic și Consilier Tehnic Salvaspeo.

O.î.I. Care este profilul profesional al unui salvamontist?
N.L. Competențe generale și specifice  fundamentate printr-o pregătire continuă, determinare, altruism, spirit de sacrificiu.

O.î.I. Vă rog să ne povestiți câte ceva despre cele mai riscante operațiuni la care ați luat parte.
N.L. Toate operatiunile sunt riscante. Nu putem afirma că o operațiune de salvare este periculoasă și alta nu. Aș menționa totuși salvările din subteran datorită compexității lor, duratei lor în timp precum și datorită resursei materiale și umane implicate.

O.î.I. A existat vreun moment în care să fi regretat profesia aleasă din cauza gradului sporit de risc la care vă supuneți constant?
N.L. Nu, niciodată, în niciun context  sau situație.

O.î.I. Care este setul minim de cunoștinte pe care trebuie sa îl avem în cazul nefericit al unui accident montan?
N.L. Greu de definit ce înseamnă acest set minim. Fiecare accident are specificitatea lui, fiecare trebuie tratat  cu maximă seriozitate. Consider că apelarea numărului 112 și a numărului 0Salvamont ( 0725826668) , răspunderea corectă și simplă la întrebările puse de operator înseamnă un ajutor important acordat salvatorilor în procesul evaluării situației date.

O.î.I. Ce sfaturi ați da turiștilor care doresc să își petreacă concediul la munte?
N.L. Informarea cât mai detaliată asupra zonei în care își vor petrece concediul, echipament montan adecvat, noțiuni generale de orientare în teren (hartă și busolă sau GPS), planificarea detaliată a programului pe zile. Se poate renunța la programul propus când condițiile meteo sau alte condiții le pun viața în pericol. Să ia legătura cu patrulele salvamont pentru a se informa despre eventuale modificări ale traseelor din zonă.

O.î.I.  Ce credeți că ar trebui întreprins în privința dezvoltării laturii educaționale a turismului autohton?
N.L. Abordarea  turismului din perspectiva educației nonformale și insistarea pe latura practică, aplicativă, a dezvoltării abilităților individuale și de grup. De asemenea educația ecologică, dezvoltarea durabilă și identificarea unor direcții sustenabile de dezvoltare sunt direcții care, în opinia mea, ar trebui implementate în cadrul sistemului educațional românesc.

O.î.I. Să presupunem că suntem la rublica “Știați că?”. Puteți să ne îmbogățiți bagajul de cunoștințe dându-ne câteva date mai puțin cunoscute despre munți, peșteri, râuri etc. din Bihor?
N.L. Aproape imposibil de ierarhizat aceste superlative geografice în cadru Munților Apuseni. Complexitatea și măreția reliefului carstic, atât endo cât și exocarst situează acești munți în cadrul celor mai vizitate regiuni din țară. Un alt aspect ce conferă unicitate este simbioza dinte om și natură, micile comunități rurale fiind păstrătoare ale unor obiceiuri și tradiții vechi de secole.

O.î.I. Este de la sine înțeles importanța Serviciul Salvamont- Salvaspeo pentru bihoreni, și nu numai. Cum putem veni noi, cetățenii de rând, în sprijinul dumneavoastră?
N.L. Printr-o abordare adecvată a activităților turistice, prin înțelegerea riscurilor care le implică acest gen de activități, prin alegerea programelor în funcție de capacitățile fizice și psihice, printr-o înțelegere a ce înseamnă salvamont, ce înseamnă prevenție, care este rolul nostru în complexul angrenaj numit turism, cu referire specială la turism montan.

O.î.I. Ce vă doriți cel mai mult să se realizeze în Bihor?
N.L. O infrastructură turistică adaptată standardelor europene ce să susțină un turism de calitate, pluridisciplinar, interactiv,  în care un spectru cât mai larg de oameni, indiferent de vârstă, pregătire profesională sau condiție fizică să se poată regăsi.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×