Informatii
Meniu

Muzeul Art Nouveau. Casa Darvas-La Roche

Muzeul Art Nouveau. Casa Darvas-La Roche

0 Flares 0 Flares ×
icon-walk.png
Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche 47.056070, 21.932573 Muzeul Art Nouveau Casa Darvas-La Roche Mai multe Detalii...

Casa Darvas – La Roche a fost construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau. Cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX.
Clădirea oferă un spectacol arhitectural de excepție, păstrată în bună parte în viziunea în care a fost construită acum o sută de ani. Frumuseţea sa constă în numeroasele elemente specifice secessionului vienez, regăsite în formele geometrice practicate de cei doi arhitecţi. În interior mobilierul de epocă în stil neo-rococo este sculptat din lemn de paltin vopsit alb şi păstrat în dormitorul de la etaj. Încăperile sunt mobilate cu piese decorative şi tablouri ce definesc stilul modern şi rafinat de viaţă de la începutul secolului XX.

Interioare de epocă

Păşind dincolo de faţadă, casa îşi descoperă treptat comorile. Cele mai spectaculoase elemente decorative sunt vitraliile. Prima dintre piesele valoroase originale ce întâmpină vizitatorul este peretele vitrat al holului de la parter. La etaj privirea se îndreaptă spre o fereastră cu vitralii decorată cu tije florale ce răsar dintr-un ghiveci şi cu păsări colorate ce le ciugulesc, păstrată în locul şi forma originală din casă. Dormitorul oferă o amplă panoramă vitrată, peretele nordic fiind în întregime alcătuit din patru ferestre monumentale a căror decoraţie atinge maxima strălucire văzute din interior. Vitraliile sunt alcătuite din piese de sticlă colorată în masa şi asamblate printr-un desen făcut din benzi de plumb, aceasta fiind tehnica autentică a vechilor artizani.

Printre piesele unicat de mare valoare se numără fântâna din hol decorată cu elemente geometrice din ceramică de Zsolnay, precum şi cele două măşti de calorifer confecţionate din aramă ştanţată, perforată cu decupaje geometrice specifice pentru stilul Secession vienez. Prezintă interes şi clanţele uşilor şi cremonele ferestrelor, toate particularizate prin monograma proprietarului înscrisă în cerc « DI », ceea ce demonstrează că proiectul de amenajare interioară al casei a fost tratat până la cel mai mic detaliu. Definitorii ca elemente reprezentative pentru stilul secession se numără şi stucaturile ce decorează tavanele tuturor încăperilor. Remarcabil este tavanul sufrageriei, bogat decorat cu motive vegetale luxuriante.

Mobilierul în stil neo-rococo, din lemn de paltin vopsit alb s-a păstrat în dormitor şi cuprinde mai multe piese: pat cu baldachin, noptiere şi comoda cu trei sertare decorate cu alamă turnată şi cizelată, dulap cu trei uşi, bogat ornamentate cu nervuri din care se desprind frunze şi flori, uşa centrală având cristal şlefuit, oglindă de perete din cristal veneţian şi lemn de esenţă exotică, masă circulară cu patru picioare arcuite şi masă de toaletă cu suprafaţă plană din furnir de paltin mazarit şi candelabru cu şase braţe cu sticlă opalescentă.

Bucătăria păstrează din mobilierul original o sobă de gătit cu plăci de faianţă şi plită tuci precum şi faianţa şi pavimentul decorat cu motive geometrice alb-albastre, dovadă că nici aceste detalii ale încăperii nu au fost neglijate. Pentru a întregi atmosfera de epocă, etajul a fost decorat cu piese de mobiler de epocă, obiecte şi tablouri ce împreună definesc stilul modern şi rafinat de viaţă de la începutul secolului XX.

PROGRAM DE VIZITARE

În perioada Aprilie – Octombrie

Luni: Închis
Marți – Duminică: 12:00 – 19:00

În perioada Noiembrie – Martie

Luni: Închis
Marți – Duminică: 12:00 – 17:00

COST BILET

Copii, elevi sau grupuri organizate: 3 lei
Adulți: 5 lei

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×