Informatii
Meniu

De vizitat: Palatul Finanţelor Publice

De vizitat: Palatul Finanţelor Publice

Arhitect Rimánoczy Kálmán junior Stil Eclectic Perioada 1899-1900

0 Flares 0 Flares ×

icon-walk.png
Palatul Finantelor

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Palatul Finantelor 47.060968, 21.938292 Palatul Finanțelor Povestea palatului...

Palatul Finanţelor Publice este opera renumitului arhitect Rimanóczy Kálmán-junior, care a reușit să finalizeze proiectul în doar un an de zile (martie 1899 – aprilie 1900). Palatul a fost construit in stilul eclectic si este situat la intersectia Străzii Republicii cu Bulevardul Magheru, înainte de a intra în zona pietonală
Pentru Oradea, începutul secolului al-XX-lea a reprezentat perioadă de glorie a orașului în special din punct de vedere arhitectural.
Povestea Palatului Finanţelor Publice începe la sfârsitul secolului al XIX-lea, când s-a dorit construirea unui sediu nou pentru finanțe, însă din lipsa banilor nu s-a putut realiza timp de ani de zile. Un alt impedimet în construirea palatului a fost indecizia în privința amplasamentului, deoarece erau mai multe locații de a construi palatul: terenul din actuala Strada Republicii Nr.10, locul Hanului ,,Corona” (Bulevardul Magheru nr.9, colț cu strada Enescu), terenul din Piața 1 Decembrie și terenul de lângă Spitaul Județan. 0ferta cea mai avantajoasă a venit din partea Ordinului mizericordienilor, alegandu-se, astfel, terenul situat la intersecția Străzii Republicii cu Bulevardul Magheru.
În februarie 1899, conducerea Finanțelor Publice a semnat cu arhitectul Rimánoczy Kálmán junior contractul pentru proiectarea și executarea palatului. Lucrarea propriu-zisă a început în martie 1899, iar finalizarea lucrărilor au avut loc în aprilie 1900. Palatul a fost Sediul Finanțelor, pâna la sfârșitul celui de al II-lea război mondial, când a devenit Policlinica Mare.
Fațada principală a palatului de pe Strada Republicii și fațada dinspre Bulevardul Magheru, sunt foarte bogate în profiluri și ornamente decorative cu elemente preponderente neorenascentiste, iar parterele sunt tratate cu bosaje. Atât partea centrală cât și părțile laterale sunt acoperite cu coifuri din tablă, cel din mijloc având dimensiunea mai mare.

Palatul Finanţelor din Oradea este considerat unul dintre cele mai frumoase palate din România, dar azi palatul şi-a pierdut strălucirea de altădată, fiind într-o stare avansată de degradare.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×