Informatii
TwitterRssFacebookGoogle+PinterestYoutube
Meniu

7 motive ca să vizitezi Oradea

7 Flares 7 Flares ×

Orașul de pe Crișul Repede este unul dintre cele mai frumoase orașe din Romania. Ce are special acest oras și ce îl face frumos?

Mai jos veți găsi 7 motive care vă vor convinge că Oradea este un oraș pe lângă care nu ar trebui să treceți fără să îi oferiți șansa de a vă arăta frumusețea pe care o are:

1. În Oradea se află a 3-a sinagogă ca mărime din Europa –  Sinagoga Neologă Zion.

Istoria oraşului Oradea este strâns legată de prezenţa comunităţii evreieşti pe aceste meleaguri, care au contribuit la dezvoltarea și aspectul orașului Oradea.
Sinagoga Neologă Sion a fost construită pe malul Crişului Repede de comunitatea evreiască neologă, apărută în urma scindării în 1870, a comunităţii evreieşti din Oradea, în comunitatea ortodoxă şi cea congresistă, care a primit ulterior numele de comunitatea neologă. Sinagoga neologica Zion, Foto by Amazing Visuals

2. Cel mai mare edificiu în stil baroc de pe teritoriul României se află în Oradea și este vorba despre Bazilica Romano-Catolică care este considerată printre cele mai frumoase bazilici din Europa.

De menționat că Bazilica Romano-Catolică găzduieşte moaştele Sfântului Ladislau și celebra orgă care datează din anul 1780, care este opera lui Fridolin Festl și a fost dâruită catedralei de împărăteasa Maria Terezia a Austriei.

Bazilica Romano-Catolica si Sf Ladislau

3. Cel mai important Complex Baroc din România, precum și unul din cele mai reprezentative ale Europei a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea la Oradea.

Complexul Baroc este constituit din trei monumente:
· Palatul Baroc cunoscut ca  Palatul Episcopiei Romano-Catolice. Este unul din cele mai valoroase și grandioase edificii construite în stil baroc pe teritoriul României,  având 100 de camere şi 365 de ferestre câte una pentru fiecare zi a anului.
· Bazilica Romano-Catolică este cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul României si între cele mai frumoase bazilici din Europa.
· Șirul Canonicilor este un complex arhitectural format din 10 clădiri înșiruite, construite în mai multe etape pe parcursul a 100 de ani.Complexul baroc oradea

4. În Oradea se găsește cea mai mare clădire seccesion din Romania – este vorba despre Palatul Vulturul Negru.

Aceasta este cea mai frumoasă și mai reprezentativă bijuterie a orașului. Palatul Vulturul Negru este dotat cu un pasaj interior acoperit cu sticla, element care-l singularizează în contextul arhitecturii secession din țar noastră și totodată atrage atenția turiștilor. Palatul are forma literei “Y” cu trei intrări dominate de câte un vultur, emblema edificiului. Porțiunea de pasaj cu intrare dinspre strada V.Alecsandri și strada Independenței are forma unui cioc de vultur.Palatul Vulturul Negru

5. În Oradea se află o biserica unică în Eruopa – Biserica cu Lună.

Fără îndoiala unul dintre cele mai importante puncte de referință al orașului Oradea este Biserica cu Lună. De ce se numește Biserica….cu Lună? Simplu! Datorită Lunii din turlă care se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului, arătând astfel fazele Lunii. Adevărată magie, nu altceva! Însă după cum știu cei mai mulți dintre noi, nu este vorba de magie, ci de un mecanism instalat în turla bisericii și despre care se spune ca este unic in Europa. Acesta pune în mișcare o sferă de forma Lunii cu diametrul de 3 m, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu.Biserica cu luna Olivier Duval

6. Oradea este singurul oraș din Romania care face parte din rețeaua internațională a orașelor Art Nouveau.

În 1999, la iniţiativa Departamentului de Monumente şi Situri a Regiunii Bruxelles, mai multe organizaţii din oraşele europene cu un bogat patrimoniu Art nouveau, de la Helsinki la Barcelona, Glasgow şi Budapesta au decis să se unească într-o primă reţea europeană de cooperare, de cercetare, conservare şi dezvoltare a Art Nouveau- ului.  Începând din februarie 2012, Oradea se alătură prestigioasei liste a orașelor din circuitul internațional Art Nouveau. Cele mai reprezentative clădiri în stil secession sunt: Palatul Ulmann, Casa Vago, Palatul Moskovits II, Palatul Deutsch, Palatul Fuchsl, Markovits Mathezer, Palatul Moskovits I, Palatul Apollo, Palatul Stern, Hotel Astoria, Casa Darvas La Roche, Palatul Vulturul Negru, Palatul Stern, Palatul Sonnefeld, Casa Adorjan.Oradea 15 iulie 2013

7.  Cetatea din Oradea.

Cetatea Oradea, în felul în care se prezintă și astăzi – pentagonală, cu bastioane pe colțuri și șanț de protecție – a fost înălțată între anii 1570-1618 de arhitecți italieni, rămânând una din cele mai bine păstrate cetăți în stil renascentist italian din Europa centrală. Un alt aspect interesant despre Cetatea Oradea este că a fost gazda primului observator astronomic european şi a meridianul zero vreme de 200 de ani.

Orașul Oradea așteaptă să fie descoperit sau redescoperit la pas de turiști și chiar de către orădeni.

Fullscreen-Logo
Oradea. Harta turistica

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Oradea. Harta turistica: 47.055702, 21.929074

legenda harta turistica

7 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 7 Google+ 0 LinkedIn 0 7 Flares ×